De som drabbas är de människor som får mening i vardagen genom studieförbundens verksamhet till exempel de som står långt från arbetsmarknaden, långtidssjukskrivna, ofrivilligt ensamma i olika åldrar, nyanlända med behov av språkstudier, funktionsnedsatta, ungdomar som i dag huserar i studieförbundens musik-, dans- och teaterlokaler.
Listan kan göras lång. På den gotländska landsbygden är det många gånger studieförbunden som möjliggör för människor att delta i eller ta del av kulturlivet.
Mycket av verksamheten sker i dag i samverkan med föreningslivet och en tredjedels minskning av statsbidraget kommer naturligtvis att få återverkningar även på studieförbundens stöd till föreningslivet. Något som blir en extra börda för alla ideellt arbetande människor i föreningslivet på Gotland.
Det är svårt att överblicka vad en besparing på studieförbunden kan komma att betyda för utvecklingen på Gotland. Det enda vi med säkerhet vet är att det kommer att märkas – varje dag.
Det är beklagligt att nedskärningarna kommer när vi upplever så stora behov av ökad gemenskap, ökad förståelse för varandras olikheter, förstärkande av demokratiska krafter, höjd bildningsnivå, och minskade sociala klyftor – bara för att nämna några av de effekter som folkbildningen har för individer och samhället.
Studieförbunden med sitt unika kontaktnät, sin geografiska spridning i Gotlands samtliga socknar och tätorter gör det möjligt att verkligen nå ut på hela Gotland.
Även om riksdagsmajoriteten kommer att rösta för denna drastiska nedskärning hoppas vi att de gotländska politikerna inte låter sig luras av den retorik om fusk och meningslös verksamhet som hörts i debatten.
Vi tror er om bättre och att ni med den kunskap ni har om studieförbundens verksamhet på Gotland vill medverka till att regionens bidrag till denna viktiga verksamhet ökar då bidraget från staten nu minskar.