Folkhälsa är distriktssköterskans specialistområde

Insändare2021-02-27 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Öppet brev till nya primärvårdschefen.

För närvarande arbetas det centralt inom hälso- och sjukvårdsförvaltningen med att börja verkställa reformen “God och nära vård”, som Sveriges riksdag har beslutat antaga och som berör folkhälsan. Reformen ligger i linje med distriktssköterskors mål, att patienter primärt ska ha god och nära vård vilket vi är utbildade för att ge!

Krämpor och hälsoproblem är ofta förbundna med ålder. Folkhälsa blir därför med åren allt viktigare, både för människa och samhälle eftersom ohälsa ger lidande och kostar pengar. Detta särskilt på Gotland, där befolkningsdemografin visar att människor över 65 ökar procentuellt sett.

Just nu är det dock svårt för distriktssköterskor att kombinera god och nära vård med personcentrerad och kontinuerlig vård, vilket är nödvändigt för långsiktiga goda och effektiva resultat. Svårigheterna beror på att distriktssköterskornas arbete tycks ha hamnat i skuggan av allt annat som vården kämpar med. Allt som oftast finns det inte tid och utrymme för annat på vårdcentralen, än telefonrådgivning och receptadministration.

Jag vill därför slå ett slag för distriktssköterskan som resurs i vården. Distriktssköterskan vars specialistområde är just folkhälsa. Vi distriktssköterskor är med er medborgare från barnavårdscentralen, genom skolan, vuxenlivet till ålderdomen och vi är experter på människans livscykel och folkhälsa. 

Så låt 1177/sjuksköterskor sköta telefonen och läkarna sköta receptadministrationen och ge oss distriktssköterskor bättre förutsättningar att ge patienterna av vår kunskap genom egen telefon- och mottagningstid – då blir vården riktigt god och nära!