Nu senast var det Meit Fohlin som skrev om detta i GT den 8 juli. Den bild av folkhögskolan som oppositionen sprider är felaktig och vilseledande.
Söktrycket till folkhögskolan på Gotland är högre än vad det varit på många år, trots de besparingar som har gjorts. Exempelvis är det många sökande till den nya utbildningen - Social vård och omsorg – som startar under höstterminen.
GVN (Gymnasie och vuxenutbildningsnämnden) på Gotland ansvarar för flera olika typer av utbildningar för unga och vuxna. Det är gymnasieskolan, Komvux, folkhögskola och yrkeshögskola. De jobbar på lite olika sätt och har även skillnader i elevunderlag. Just detta att de är olika och fångar upp olika elevgrupper ser vi som en styrka som vi vill ta vara på och utnyttja på bästa sätt.
En styrka hos både Komvux och folkhögskolan är att de är friare att utforma sina egna utbildningar än gymnasiet. Detta gör att de snabbt kan ändra delar av kursutbudet och anpassa det efter det behov som Gotland har för stunden. En följd av detta är att en del program med lägre söktryck kan komma att läggas ner för att skapa utrymme för nya utbildningar som det finns större behov av.
I dessa tider med Corona-effekter och en pressad arbetsmarknad där många blivit av med sina jobb, finns det behov av att kunna ställa om och vidareutbilda sig. Flexibiliteten och möjligheten att anpassa kursutbudet för vår arbetsmarknad gör att folkhögskolan och Komvux är viktiga tillgångar för hela Gotland, idag och framåt.
Folkhögskolan på Gotland är en viktig kugge i vårt utbildningssystem. Deras pedagogik och undervisningsupplägg passar en del elever bättre än den som bedrivs i grundskola och gymnasiet. Elever som inte lyckats tidigare kan få en ny chans att få grundskole- och gymnasiekompetens eller ta del av andra utvecklande kurser.
För oss i Alliansen i GVN är folkhögskolan viktig för Gotland, både för undervisningen och för utveckling i orterna Fårösund och Hemse. Vi har hela tiden varit tydliga med att folkhögskolan ska finnas kvar på båda orterna.
En förutsättning för detta och för att klara regionens andra viktiga åtaganden är att vi kan ha en ekonomi i balans. På så vis kan vi ge kommande generationer gotlänningar de bästa möjliga förutsättningarna.