Besöksnäringen är tillsammans med mat- och livsmedel Gotlands två styrkeområden inom vilka vi bedöms ha störst möjlighet att skapa tillväxt och sysselsättning.
Under 2017 arbetade vi fram en Besöksnäringsstrategi i bred förankring mellan näringsliv, Region Gotland och Länsstyrelsen. Den antogs av fullmäktige i februari 2019. I strategin fastslås visionen att Gotland ska vara norra Europas mest hållbara och attraktiva resmål 2027. Samtidigt sattes mål om att öka antalet svenska besökare med 20 procent och utländska med 30 procent fram till 2027.
Med flera besökare kommer också en del utmaningar, som vi har blivit varse under sommaren. Sjukvården har gått upp i förstärkningsläge och polisen rapporterar om stökiga kvällar och nätter. Undermåliga vägar och brist på parkeringar synliggörs, sophanteringen hinner inte med och vattenförbrukningen skenar. Vi har årets tuffaste veckor bakom oss och nu minskar antalet besökare för varje vecka.
Under några sommarveckor prövas vår infrastruktur men också vårt värdskap. Vilken bild ger vi de besökare som är här, hur upplever de sitt besök? Tre till fyra veckor om året slår besökarna i taket, under övriga sommarveckor är det många människor runt om på ön. Årets resterande 337 dagar har vi det däremot väldigt lugnt. Vi tror att Gotland räcker till för både boende och besökare, och att vi klarar att skapa attraktiva miljöer för alla.
Efter varje sommar gör vi en utvärdering tillsammans med regionen och länsstyrelsen för att börja förbereda oss för nästa sommar. Vi har ett gemensamt ansvar och är alla en del av lösningen. Att människor vill komma hit är ett angenämt problem, och med konstruktiva lösningar kommer vi att kunna ge en ännu bättre upplevelse till boende och besökare nästa sommar. För vi är övertygade om att såväl gotlänningar som hitresta kan få plats och trivas på vår ö.