För fyra år sedan ville S markera mot kärnvapen

Häromdagen uttalade regionledningen att den accepterade DCA-avtalet och vad detta medför för Gotland.

Regionfullmäktige 2020. Insändarskribenten påminner om att det året motionerade fyra partier i fullmäktige om sin oro för kärnvapen på Gotland.

Regionfullmäktige 2020. Insändarskribenten påminner om att det året motionerade fyra partier i fullmäktige om sin oro för kärnvapen på Gotland.

Foto: David Skoog/arkiv

Insändare2024-04-09 10:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bland annat såg man en förstärkning vid katastrofer och kriser om USA-trupper fanns på ön. Det var i alla fall den uppfattning man fick via media.
För fyra år sedan motionerade fyra partier på ön att ”Vi är djupt oroade över det hot som kärnvapen innebär för samhällen runt om i världen. Vi är av den fasta övertygelsen att våra invånare har rätt att leva i en värld fri från detta hot.”
För gotlänningars säkerhet så önskar vi att regionen tar ett steg framåt mot en kärnvapenfritt Gotland, och att uttala stöd för ICAN:s uppmaning är ett bra steg på den vägen.” 

Det var Torun Ström (FI), Saga Carlgren (V), Lisbeth Bokelund (MP) och Meit Fohlin (S) som framförde detta!

FN:s konvention om kärnvapenförbud (Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons, TPNW) är en FN-konvention som syftar till en global kärnvapennedrustning. Konventionen är det första bindande internationella avtalet med målet att helt förbjuda kärnvapen och har drivits på av International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN). 

Det var just ICAN dessa partier ville stödja med sitt uttalande.

Men regionfullmäktige avslog motionen om att skriva under ICAN Cities Appeal – ett världsomspännande upprop där städer, kommuner och regioner sätter press på sina regeringar att skriva under FN:s konvention mot kärnvapen (TPNW).

Så i dag när vi med medlemskapet i Nato och framför allt DCA-avtalet ger USA långtgående maktbefogenheter över svensk inrikespolitik. Avtalet ger USA tillgång till 17 svenska militärbaser. Bland annat på Gotland. 

Men inte bara tillgång, det ger också USA rätt att exklusivt förfoga över områden inom dessa militära anläggningar. Ingen svensk myndighet har rätt att sticka in näsan i dessa områden. 

Det innebär att USA där kan lagra vilka vapen de vill, inklusive kärnvapen. Amerikanska trupper kommer att bevaka dessa områden. Enligt avtalet som Sverige undertecknat har amerikanska myndigheter rätt att upprätthålla ordningen i omedelbar närhet av områden som omfattas i avtalet. 

Skrivningarna hela i avtalet andas en underdånighet som ger en känsla av att om ”parterna” inte kan komma överens är det USA som bestämmer. Ja, det hade verkligen varit fint med ett uttalade från 2020 att regionen stöder en kärnvapenfri värld, nu! 

Men det kanske var på grund av detta avtal som inget beslut togs, vad vet vi? Har de lokala partierna ändrat sig i kärnvapenfrågan?