Jesper Skalberg Karlsson (M) skriver om Moderaternas förslag med anledning av coronakrisen och ger också en del kritik av regeringens politik på området. Påståendena förtjänar ett svar.
Vi kan konstatera, i likhet med Skalberg, att coronakrisen förutom att vara en hälsokris och en humanitär kris av proportioner vi inte sett på 100 år också lett till en global ekonomisk kris som vida överstiger finanskrisen 2008-09. Sverige är ett litet exportberoende land som historiskt alltid har drabbats hårt (i början) av globala kriser. Det är dessvärre troligt att det blir så även den här gången. Så här i början av krisen kan dock sägas att Sverige är ett av ett fåtal länder som hade tillväxt under första kvartalet 2020.
Det är alldeles för tidigt att se omfattningen av krisen och därmed att utvärdera länders strategier, det gäller såväl pandemibekämpningen som ekonomin. Regeringen insåg snabbt behovet av stöd i krisen. Ända sedan vi konstaterade samhällsspridning av covid-19 i Sverige har regeringen varit tydlig med att den kommer att göra vad som krävs för att rädda både liv och ekonomi. Vid internationella jämförelser ska man också komma ihåg att andra länder i princip stängt ner hela samhället. Den ekonomiska aktiviteten i dessa länder har varit mycket låg. Det kräver större insatser än i Sverige där samhället varit öppet.
Alla extraordinära kostnader som uppstår i hälso-och sjukvården står staten för. Vi har lagt flera ändringsbudgetar med förslag om korttidspermitteringar, ökade resurser till kommuner och regioner, slopat karensavdrag, förbättrad a-kassa, direkta stöd till drabbade företag. I skrivande stund uppgår de direkta kostnaderna för coronakrisen till 240 miljarder kronor, och vi har över 560 miljarder kronor i lån och garantier. Regeringen har sett behovet och satsat stort på välfärden. För Gotlands del innebär det att vi fått 175 miljoner kronor i tillskott för detta år. Vi är beredda att göra mer om det krävs. Sverige klarar den här krisen gemensamt.