Förändringarna ska skapa likartade vilkor

"Biblioteken har sedan några år ett besparingsbeting på 3 miljoner, det som ses över är bland annat ändrade öppettider, tekniska tjänster, administration/rutiner, inköp och programverksamhet".

"Biblioteken har sedan några år ett besparingsbeting på 3 miljoner, det som ses över är bland annat ändrade öppettider, tekniska tjänster, administration/rutiner, inköp och programverksamhet".

Foto: Christine Olsson/TT

Insändare2019-11-04 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Biblioteken på Gotland. Denna fantastiska mötesplats där vi kan ta del av både gemenskap och kunna läsa tidningar och böcker med tillgång till professionell rådgivning över litteraturområdet.

Det pågår en förändring i biblioteken, en del har omnämnts i tidningarna och det är mer som pågår men inte nämnts. 

Biblioteken har sedan några år ett besparingsbeting på 3 miljoner, det som ses över är bland annat ändrade öppettider, tekniska tjänster, administration/rutiner, inköp och programverksamhet. 

Utöver detta så ligger det i Region Gotlands uppdrag att ständigt se över hur vi nyttjar våra resurser bäst.

Magasinen är de lokaler som finns till för att förvara böcker som inte lånas ut så ofta att de behöver vara framme, men ändå är värda att sparas och därför placeras i magasin. De har i vissa insändare framstått som bibliotekens grundstomme och själ som nu ska tas ifrån biblioteken.

Den långsiktiga tanken är att skapa ett gemensamt arbetssätt som kan ligga till grund för hanteringen när böckerna ska gallras ut. 

Det är en förutsättning för att nya ska kunna köpas in och på så sätt hålla beståndet av litteratur aktuellt och relevant. Genom att hålla en uppdaterad katalogisering av innehavet så blir det också möjligt att få den översikt som är så viktig för att göra gallring och inköp på ett bra sätt.

Öppettider ser lite olika ut mellan biblioteken och det är också en förutsättning för att kunna ge en bra service till biblioteksbesökarna. 

I våras invigde vi det första ”Meröppna” biblioteket i Roma, och flera sådana lösningar är på gång, vilket ger besökarna tillgång till lokalen utanför bemannande öppettider.

Andra projekt som pågår är ”Digitalt först” som syftar till att lyfta personalens kompetens i de digitala verktyg och möjligheter som detta får med sig. ”Bokstart” är ett projekt som syftar till att ge nyblivna föräldrar en bra grund och förståelse för vad bokläsning kan göra för sitt barns läsutveckling.

Som i alla förändringar så kan inte alla tycka om allt, men detta görs för att komma till ett läge att man har processer och arbetssätt som är rimliga och likartade.

Mycket händer på biblioteken och jag har fullt förtroende för tjänstepersonerna med avdelningschefen i spetsen som gör detta på ett utomordentligt sätt och att vi kommer att landa med en riktigt bra biblioteksorganisation.