Kortfattat
Från den 1 januari 1923 skulle alla fordonsägare betala skatt för sina fordon.
Bilar som var försedda med gummiringar fick betala 8 kronor per påbörjad 100 kg av bilens vikt. Det gällde även bilar med genomgjutna däck, men bilar försedda med järnringar skattades med 50 kronor för varje påbörjat 100 kg bil-vikt.
Skatten på motorcyklar var 15 kronor, med sidovagn var avgiften 25 kronor.
Undantagna från fordonsskatten var medlemmar av kungahuset, utländsk personal på främmande makts beskickning eller konsulat, samt brandbilar och ambulanser.
Samtidigt införde man en gummiskatt på ringarna. Det var en engångsavgift när man köpte nya ringar; 1 krona och 50 öre per kilo kostade det.
Bengt Brolin
Angående att biogasbilar skulle vara bäst. Det är möjligt att Dina beräkningar stämmer, men Du har missat en viktig sak. Gasbilarna går inte på Biogas utan på fordonsgas (biometan). Biogas består av metan, CH4 (40-80 procent) och koldioxid.
Fordonsgas renas från koldioxid till nästan hundraprocentig metan, vilket krävs för att kunna köra på det. Vart tar den överblivna koldioxiden vägen? Utan aktiv koldioxidinfångning går den rätt ut i atmosfären. El för att ladda bilen kan ju tillverkas utan koldioxidutsläpp medan bränsle till gasbilen släpper ut både vid tillverkning och körning.
Bo Pettersson