Förebyggande arbete spar pengar på riktigt

Insändare2021-03-09 19:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag satte nästan morgonkaffet i halsen när jag läste vad Mats-Ola Rödén (L), ordförande Hälso- och sjukvårdsnämnden, Rolf Öström (M), ordförande Socialnämnden, Stefan Nypelius (C) ordförande för barn och utbildningsnämnden skrev i bladet. Dessa tre män med det tunga ansvaret för barn och ungas mående konstaterar att det pågår så mycket bra arbete så att dom tycker inte att man ska inte ska belasta regionens verksamheter med mer jobb och administration än vad de redan har att göra! Det handlar om två motioner som vill jobba förebyggande och som alliansen plus SD valde att avslå.

Och det gör man samtidigt som vi vet att den psykiska ohälsan hos barn och unga på Gotland ökade redan innan pandemin. Den problematiska skolfrånvaron är väldigt hög i den gotländska skolan och går ner så långt ner i åldrarna som första klass. Kön är lång till de få resursskolorna och platserna behöver byggas ut för att möta behovet. En resursskola vänder sig till elever som inte mäktar med en vanlig skola. Det ger dessa barn en chans att klar sin skolgång och känna att dom får det stöd de har rätt till samtidigt som det avlasta ursprung skolan. Rätt använda resurs är bra för alla, besparingar hjälper ingen.

 

Man nämner att Gotland har bästa tillgänglighet för barn- och ungdomspsykologi och det är bra men det betyder att andra kommuner behöver jobba med en frågan.
Sen skriver de om goda förebyggande insatser via Mini Maria, när man vet att man har fått stänga ner just den förebyggande verksamheten på grund av pandemin samtidigt som det kommer larmrapporter om ökat narkotikamissbruk hos unga på Gotland.

Och sist men inte minst så har man fått allvarlig kritik runt elevhälsan, av skolinspektionen, inte en utan två år i rad. 
Här ett utdrag av BUN verksamhetsberättelse:
Det finns betydande risk att vi fortsättningsvis inte kommer att klara lagstiftningens krav gällande elevhälsa. Både 2019 och 2020 har Skolinspektionens bedömt att ”Gotlands kommun inte uppfyller författningskraven avseende att se till att det på grundskoleenheterna finns tillgång till elevhälsa för eleverna i förskoleklass och grundskola, så att den kan användas främst förebyggande och hälsofrämjande och för att stödja elevernas utveckling mot målen.
Nu kommer vi till slutklämmen med den här fakta så hade man kunde man välja att stoppa fler besparingspaket som slår direkt mot barn, unga och hälsa, det här året ska BUN spara 20 miljoner.