Förlängda stöd krävs för att rädda jobb och företag

Insändare2020-11-02 13:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Socialminister Lena Hallengren har gått ut och uppmanat fler att gå ut och äta på restaurang. Men hennes ansvar för att rädda jobb och företag sträcker sig längre än så. Regeringen måste snarast ge besked om förlängda stödåtgärder för de krisdrabbade företagen inom svensk besöksnäring.

Besöksnäringen i Sverige genomlider just nu sin svåraste kris någonsin. På Gotland har vi klarat oss bättre än på många andra ställen, men krisen är långt ifrån över. Nationellt har hotellens intäkter minskat med nära 70 procent sedan mars, här på Gotland har vi minskat med drygt 45 procent (enligt Benchmarking Alliance). 

I hela landet har 50 000 människor inom besöksnäringen redan förlorat jobbet eller är varslade. Och drygt 60 000 är permitterade. Och krisen kommer att förvärras om inte regeringen snarast förlänger stödåtgärderna, då kommer ytterligare tusentals jobb att försvinna i närtid.

Besöksnäringen är för många det första jobbet och vägen in på arbetsmarknaden. Vi har inte råd att låta de jobben försvinna, därför behövs fortsatta stöd från regeringen.

Förläng omställnings- och permitteringsstödet. Omställningsstödet och möjligheten till korttidsarbete har räddat många jobb och företag inom besöksnäringen. Men inom kort upphör stödåtgärderna och risken är att ännu fler förlorar jobbet. Lena Hallengren och hennes ministerkollegor måste agera skyndsamt och förlänga stöden.

Senarelägg skatteinbetalningen. Att det är möjligt att skjuta upp inbetalningen av arbetsgivaavgifter, moms och andra skatter är en viktig åtgärd för att öka företagens likviditet och därmed möjlighet att överleva. Krisens längd gör att läget för besöksnäringen är fortsatt mycket allvarlig och det måste bli möjligt att skjuta upp inbetalningen ytterligare. 

Besöksnäringens breda utbud av nöjen och aktiviteter lockar i vanliga fall många besökare till Gotland varje år. Här slog därför rese- och mötesrestriktioner till utan pardon. Restriktioner gäller fortsatt och vi ombeds att hålla i och hålla ut. Människors hälsa går alltid först, men restriktionerna gör också att gästerna är långt ifrån tillbaka på hotell och restauranger. Utan regeringens besked om att förlänga stöden är risken att företagen tvingas säga upp och lägga ner.