2017 utfördes sökning av grundvattenstäkter, gjorda av SGU, på hela Gotland. Sökning: SKYMET från luften av helikopter. (Så nog är det tagit ifrån luften Mats Linder, men inga såpbubblor syntes till.)
Utifrån dessa undersökningar påvisar man de vattenförande lager, sprickzoner, horisontella vattenförande lager med mera. Dessa grafiska diagram från SGU Sveriges Geologiska Undersökningar är vägledande och ett STYRELEMENT, för komplexa frågor. Inom Försiktighetsprincipen. Ett styrelement som ALLTID SKA finnas med i avgörande komplexa frågor.
Förnekar man Urbergsgruppens kunskap, är det som att förneka SGU och andras kompetens/instansers kunskap i frågan.
Som 68-årig kvinna, medlem i Urbergsgruppen, har jag stor kännedom om hur en korallö är ”ihopknådad”av en massa olika bergarter och leror. Ute i världen finns korallöar, de är boplatser, men inte utsatta för sprängningspåverkan. En korallö/heterogen bergart har man inte rätt att leka GUD över. Den bestämmer sin egen vattenriktning. Urbergsgruppen, bosatta geologer och biologer här har lång kunskap om hur olika bergarter beter sig under påverkan. Påverkansområden på produktiva jordbruk, åkermark, natur, privata brunnar, livsmedelsförsörjning. Vi är de som tillhör de 40 procent av privat grundvatten. Sitter man i en båt utan styråror, är det en SAMHÄLLSRISK för hela Gotland. LIVSFARLIGT. Vi tillhör inte de 60 procenten som kunder, av VA-nät.
250 mjölkkor kan inte livnära sej av VA-nät. Vi får ingen båt med vatten från Cementa.
Djurbesättningar och sparrisodlingar kan inte vänta på vatten. Bolaget har sänt ut en identifierings lista till fastighetsägare till vad de tror, kan falla inom påverkan av täktbrytningen. Till brunnsägare som har ned till 30 meters djup, blir enligt handlingen från bolaget, skadeslös, av bolaget. Grannen har i detta fallet 34 meters djup. För en tid sedan var en rörfirma samt bolaget ute vid en aktuell fastighetsägare som fått en sinad brunn. Där rörfirman mycket tydligt, klargjorde för bolaget, att här kan man inte sänka brunnen för då får grannen inget vatten. Det blir en dominoeffekt. Den grannen med 34 meters djup, faller utanför bolagets identifieringslista och får bestrida det med höga juridiska kostnader. Produktiva näringsverksamheter får lägga ned och de med privata brunnar får bli ödegårdar.
Man måste sätta sig in i vilken berggrund man bor på. Och veta vad man uttalar sig om Mats Linder. Att tillgå är: pdf filer, avtal, kommunala handlingar, SGU:s undersökningar, VA- plan 2018-2030. Man kan inte ha ÖVERTRO till avtal som inte har lagts under försiktighetsprincipens styrmedel/verktyg.