Förnybart är inte hållbart

Solenergi är otroligt utrymmeskrävande.

Solenergi är otroligt utrymmeskrävande.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2020-06-15 12:16
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den amerikanska filmskaparen Michael Moore som är känd för sina samhällskritiska dokumentärer, bland annat Bowling for Columbine om skolskjutningar, har producerat en ny film som totalsågar vind-, sol- och bioenergi. Filmen som heter ”Planet of the Humans” är regisserad av Jeff Gibbs och finns på YouTube.

Lennart Bengtsson som är Sveriges mest erfarne och internationellt erkände och uppburne klimatforskare har i en artikel på webb-siten ”Det Goda samhället” presenterat och kommenterat ”Planet of the Humans”. Bengtsson har varit chef för klimatforskningsinstitut i England och direktör vid ”Max Planck Institute” i Tyskland och också satt upp ett institut för ”Space Science” i Bern.

Bengtsson skriver att visserligen finns det väldigt mycket energi i sol och vind. Det man glömmer är att den är glest utspridd och stora områden måste tas i anspråk. Det blev alltmer uppenbart redan på 1600-talet när järntillverkningen höll på att avskoga stora delar av Europa. När man började använda kol i stället hade man ett bränsle med mycket högre energikoncentration. En kolgruva upptog högst några kvadratkilometer och med begränsade miljöskador.

Bengtsson brukar framhålla att det så kallade klimathotet är starkt överdrivet och i vilket fall som helst finns det gott om tid att i lugn och ro utveckla alternativ till fossila bränslen som nu utgör cirka 85 procent av världens energiförbrukning. Kärnkraft Generation IV utvecklas och en testanläggning är planerad till Oskarshamn. Ny kärnteknik kommer också att kunna utnyttja utbränt bränsle som alltså inte behöver grävas ner.

Bengtsson skriver att en övergång till vind- och sol-energi kräver statliga subventioner, vilket drivs på av en högljudd opinion där det inte varit svårt att hitta ”nyttiga idioter” i form av skrikande ungdomar som drivit ländernas regeringar till en snabb och drastisk och kostsam ändring. Moores film visar dock att allt inte har gått som man förespråkat. Den nya energin har inneburit nya och väldiga miljöingrepp eftersom den kräver jättelika områden. I slutet av filmen visas ett urskogsområde i Indonesien för anläggning av energiskog för oljeproduktion. Några stackars orangutanger kämpar för sitt liv i ett övergivet träd och döende kastas åt sidan.