Forskning för tystare markstrider

Insändare2020-09-29 18:25
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

USA har i ett flertal krig visat sin kapacitet att flyga bombplan runt halva jorden, slå ut mål och flyga hem igen, utan att upptäckas och utan att landa. Under senare år har bombplan ersatts med drönare som kan slå till från en klarblå himmel. 

Samtidigt har den svenska marinens ubåtar, som blev internationellt kända efter att ha gäckat den amerikanska flottan, uppgraderats. Allt detta har skett i en tid när servrar och kommunikationssystem kapas utan att de drabbade har en aning om vem angriparen är.  Dagens krig är i allt högre utsträckning tysta krig. 

Det moderna, tysta kriget får kanonmullret och skramlet från larvfötterna på Tofta skjutfält att framstå som alltmer omodernt. Detta gäller också dånet från JAS över Visby. Bullret stör människor och djur och sätter åtskilliga byggprojekt i malpåse. 

Riksdagsledamot Lars Thomsson uppgav för P4 Gotland inför riksmötets öppnande att en av hans motioner han inför riksdagsåret handlar om bullerpåverkan från Tofta skjutfält. Lars Thomsson har tidigare varit engagerad i samma fråga. I uppdraget som riksdagsledamot ingår att fatta beslut om försvarspolitiken och budgetmedel till försvaret. Upprätthållandet av en svensk försvarsindustri fortsätter i praktiken att vara en del av försvarspolitiken, vilket inte minst satsningar på ubåtar visat. 

Mot bakgrund av ovanstående ställer vi frågan till Lars Thomsson vilka möjligheter du anser dig ha att verka för utveckling av vapen och fordon för markstrid som bullrar mindre? Inför år 2020 tilldelades försvaret 64 miljarder kronor av statsbudgeten. Inget talar för att summan 2021 blir lägre. Ser du möjligheter att öronmärka försvarsmedel till forskning och utveckling för att reducera ljudpåverkan från markstridskrafter?