Gotland utgör nationallandskap av riksintresse på grund av höga natur- och kulturvärden. Enligt miljöbalken får exploateringsföretag komma till stånd endast om dessa värden inte påtagligt skadas; det är de samlade konsekvenserna för natur- och kulturvärdena inom hela det geografiska området som ska bedömas.
Sverige ratificerade den europeiska landskapskonventionen 2011. Detta innebär att ett landskapsperspektiv ska tillämpas i politiken för regional utveckling, kultur- och naturmiljövård med mera. Landskapskonventionen är dock inte ens omnämnd i översiktsplanen.
Översiktsplanen täcker ön i sin helhet och det är i denna planprocess som hänsyn och samordning ska ske avseende nationella och regionala mål, riksintressen och exempelvis Landskapskonventionen. Ett eller ett par vindbruk behöver kanske inte medföra skada på Gotlands landskap som helhet. Men med vindbruk över stora delar av ön innebär planerna förödande ingrepp i öns landskapsbild.
De gotländska odlingslandskapet med 91 välbevarade kyrkomiljöer utgör en omistlig del av landets kulturarv. Gotlands Museum lade 2009 fram en förstudie om eventuell nominering till UNESCOS världsarvslista. En slutsats är att argument talar för att de gotländska medeltida kyrkorna skulle kunna bli ett världsarv samt att detta skulle stärka hela ön som besöksmål och också öppna möjligheter för fördjupad forskning kring kyrkorna. Det är anmärkningsvärt att frågan om ett eventuellt världsarv inte ens nämns i förslaget till översiktsplan.
Vindbrukens ingrepp i nationallandskapet skulle leda till påtaglig skada på riksintresset och negativ påverkan på landskapet i strid med intentionerna i Landskapskonventionen. En annan konsekvens är att regionen indirekt beslutar att en världsarvsnominering aldrig kan bli aktuell. Hur medveten är man om dessa frågor i de politiska församlingarna? Och hur många gotlänningar känner ens till pågående samrådsprocess för översiktsplanen? Eller ska politiker och medborgare, allteftersom vindbruken genomförs, successivt bli varse den stora oåterkalleliga förvanskningen av hembygden?
Läs även insändare av undertecknad i GA, Stora hot mot Gotlands kulturlandskap (2022-02-01) och Vindkraft till varje pris? (2022-02-16).