När Region Gotland proklamerade försäljningen av hamnen i Burgsvik var det angeläget för oss lokalt att försöka behålla hamnen som en uppskattad offentlig mötesplats och en plats för näringslivsutveckling.
Vi bildade ett utvecklingsbolag, Burgsviken Utveckling AB. Utvecklingsbolaget kännetecknas bland annat av att all eventuell vinst återinvesteras. Inga vinstmedel går till aktieägarna.
Bolaget har 388 aktieägare, varav även föreningar och företag representerande många personer. Vi har verkat i ett decennium och tillfört hamnen alla de faciliteter som kännetecknar en attraktiv gästhamn.
Flera företag finns etablerade på platsen och vi vårdar den omtyckta badplatsen noga med nya investeringar. Man badar gratis. Listan över insatserna kan göras lång. Och nu till ekonomin.
Vi har investerat drygt 6 miljoner – räknat i pengar. En kombination av aktiekapital, lån, statliga medel och EU-bidrag. De ideella insatserna genom åren är omfattande och har varit helt avgörande.
Vi har arbetat metodiskt, småskaligt och gjort välavvägda prioriteringar. Nu står vi inför möjligheten att kunna utveckla hamnområdet till en verklig bas för forskning kring vatten, vätgas och energi och till en plats för folkbildning.
Forskningen drivs med forskningsanslag som bland annat betalar hyreskostnader. IVL-Svenska Miljöinstitutet är vår närmaste samverkanspart och påtar sig ett stort ansvar för denna utveckling.
I detta läge behöver vi medel för investeringar. Vi ansåg att det knappast fanns ekonomiskt utrymme för lokalbefolkningen att ytterligare fylla på bolagets kassa, så vi framställde en önskan om att få låna 1,5 miljoner kronor i fem år ränte- och amorteringsfritt.
Två andra utvecklingsbolag har haft förmånen att få låna under liknande omständigheter, så vi såg inga formella hinder. Regionstyrelsen sa nej – pengarna behövs till byggande av nytt badhus och ny ishall.
Det handlar om många hundratals miljoner kronor. Förstämningen bland alla 388 aktieägare och deras medlemmar, personal, familjer, ideellt arbetande, entreprenörer och alla framtidsoptimister här på Storsudret är påfallande, djupgående och blir långvarig.
Kamelerna och myggorna spär på motsättningarna mellan stad och land.