Miljöpartiet Gotland anser precis som Centerpartiet (GT 31/8) att det utmed grävda diken, kanaler och dammar i allmänhet inte bör krävas strandskydd. Men att som utredningen föreslår att generellt ta bort strandskyddet vid sjöar mindre än 1 hektar och vattendrag smalare än två meter går helt emot Naturvårdverket utvärdering av miljömålen (2019) som säger: ”Exploateringen i strandzoner behöver minska för att målet om Levande sjöar och vattendrag ska kunna uppnås”.
Det handlar så mycket mer än om allmänhetens tillgång till orörda stränder. Det handlar om ge växter och djur i strandzonen goda livsbetingelser. Det är specialiserade växter och djur som lever här och de levererar många ekosystemtjänster. Havs och sjöstränder är platser där många fiskar leker och producerar yngel som växer upp här. Växterna utmed stranden tar upp näringsämnen och minskar därmed övergödningen. Det har också visat sig att vegetation på stranden och i havet fungerar som kolsänkor precis som växande skog. De kraftiga skyfallen under de sista veckorna visar ju också att stränderna har en viktig funktion genom att mildra effekterna av översvämningar.
Samtidigt vill naturligtvis MP att det ska finnas möjligheter att utveckla och bygga på landsbygden. Men vi tror inte att lättnader i strandskyddet vid naturliga träsk och vattendrag är den rätta vägen att gå.
Utredningens förslag på ändringar i strandskyddet går också ut på att underlätta byggandet utmed kusten. Miljöpartiet Gotland har en restriktiv hållning till byggande i kustområden.
På grund av klimatförändringarna kommer lantbruket i framtiden att behöva anlägga fler bevattningsdammar för att kunna producera livsmedel. Här ska naturligtvis ges dispens från strandskyddet.
Som SGU har visat finns det möjligheter på Gotland att genom anläggandet av våtmarker, hålla kvar regnvattnet och därmed öka bildandet av grundvatten. För att underlätta anläggandet av dessa våtmarker ska även här kunna ges dispens från strandskyddet.