Försvarsmaktens nej skapar problem kring ny elkabel

En ny elkabel kommer till Gotland från fastlandet och det är goda nyheter för många här på ön. Tyvärr är det också negativt.

Försvarsmakten viker inte en tum. För en elkabel.

Försvarsmakten viker inte en tum. För en elkabel.

Foto: Karl Melander/arkiv

Insändare2024-11-11 10:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är på gränsen till ödeläggande för somliga, då det finns inblandade som inte har allmännyttan i åtanke när de tar beslut.
Elkabeln kommer in till kusten i norra Gnisvärd, vid den sträcka som kallas Marsängen. Detta område ligger dels på privat mark och dels på Försvarsmaktens skjutfält (södra änden av Tofta skjutfält). På den privata delen finns bland annat permanentboende gotlänningar, enskilda brunnar, skog, fornlämningar, skyddade orkidéer och en stugby bestående av cirka 15 sommarstugor som hyrs ut både sommartid och till viss del resten av året.

På skjutfältsdelen av Marsängen finns en grusväg och röjda ytor längs denna, där en elledning går. Den nya kabeln kommer behöva en 20 meter bred “gata” där det kommer grävas och framföras stora maskiner och tjocka rör som ska ner i marken, där skog sedan inte får växa upp. 

Var skulle det vara enklast att lägga denna nya kabel på sin väg upp till Stenkumla? Det säger sig självt att det vore mycket smidigare att dra den på Försvarsmaktens mark där det redan är öppet och mycket lite påverkan på människor, djur och natur uppstår. Det andra alternativet, genom skyddade marker, en stugby, människors boende och vattentillgång, kulturminnen och skog skapar stora svårigheter och problem för alla inblandade.

Tyvärr är det just den problematiska vägen som nu är aktuell, eftersom Försvarsmakten har sagt nej till att låta elkabeln dras över deras mark. De kan alltså inte tänka sig att avvara en 20 meter smal remsa av den södra änden av skjutfältet, för att befolkningen på Gotland ska kunna få sin elkabel indragen på smidigast sätt. 

I veckan som gick var berörda parter inbjudna till ett informationsmöte i Stenkumla bygdegård, där situationen beskrevs och olika alternativa rutter – över privat mark – visades på kartor och broschyrer delades ut. Inga svar kunde ges på frågor om vattentillgång till brunnar eller ersättning. För allmännyttans skull ombads vi ha förståelse för situationen. Vi undrar varför inte Försvarsmakten ombads se till allmännyttan när de tillfrågades? Här har de en utmärkt chans att visa sitt syfte – att hjälpa befolkningen i svåra situationer. Detta hade vi gärna diskuterat med dem, med de var inte närvarande på mötet.