Förvånande angrepp på Energimyndigheten

I fredags publicerade GA en ledartext med påståenden om hur beslut fattas på Energimyndigheten, en text som är förvånande på flera sätt.

Insändare2024-07-08 11:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I texten finns antydningar om oegentligheter och politiserade beslut från namngivna handläggare på Energimyndigheten. Handläggare fattar inte besluten om stöd eller myndighetens ställningstaganden. Besluten fattas av myndigheten efter bred gemensamhetsberedning, där ingen enskild persons politiska åsikter styr besluten. Flera experters och chefers synpunkter inhämtas innan besluten fattas. Att ha medarbetare med förståelse och erfarenhet från politiken, offentliga sektorn och näringslivet är däremot oerhört värdefullt för alla myndigheter och något som vi tycker är viktigt att värna. 

Det är förvånande att GA publicerar en text med anklagelser mot namngivna personer. Vanligtvis strider det mot publicitetsreglerna att ange enskild persons namn om inget uppenbart allmänintresse kräver detta. Ansvaret för sådana publiceringar faller på den som återger materialet. Än mer förvånande är att GA på det här sättet bidrar till desinformation om hur myndigheter fungerar och beslut fattas.

Ola Westberg​​​​, Presschef, Energimyndigheten

Svar direkt:

Tack för ert svar. I opinionsbildande journalistik, som ledare, krönikor och debattartiklar är det högt i tak när det gäller att framföra åsikter. Vi hoppas att våra debattsidor kan vara en arena där olika synsätt kan mötas. Debattinlägg skiljer sig från nyhetsjournalistiken genom att åsikter och tolkningar är skribentens egna. 

Som makthavare får man dessutom tåla granskning i högre utsträckning. I det här fallet handlar det om personer med politiska förtroendeuppdrag. Därmed anser vi inte att ledaren strider mot publicitetsreglerna, men vi välkomnar naturligtvis ert inlägg och åsikt i frågan.