Hur kan regionen minska skadliga utsläpp från öns större avloppsreningsverk?
Ärendet gällde ett svar på en remiss kring ett nytt utsläppsdirektiv från EU för avlopp från tätbebyggda områden och en viktig del i direktivet var att försöka minska utsläppen av kväve genom att rejält minska gränsen från dagens 14 mg/Liter till 6 mg/Liter avloppsvatten. Syftet är förstås att förbättra kvaliteten i alla vattenförekomster i Europa och nyttan för Gotland och Östersjön med mindre utsläpp av näringsämnen är mindre algblomning, syrebrist och bottendöd.
Förvånande nog föreslogs att regionen skulle motsätta sig en sänkning av kväveutsläppen och det blev också beslutet i nämnden, trots att regionen har mycket ambitiösa miljömål och trots att vattenkvaliteten både på och runt Gotland är högt prioriterade. Beslutet innebär förstås att det blir svårare att uppnå god vattenkvalitet i Östersjön och minska övergödning och algblomning.
Miljöpartiet motsatte sig denna inställning från regionen och yrkade på att skrivningen skulle strykas i remissvaret men endast Vänsterpartiet gav stöd till vårt yrkande.Beslutet blev därför att regionen vill ha kvar rådande gräns för kvävehalterna från våra större avloppsreningsverk, ett beslut som verkligen förvånar oss eftersom det går emot den fakta som finns och mot det sunda förnuftet.
På samma möte med tekniska nämnden uppmanade förvaltningens hållbarhetsutvecklare oss politiker att våga ta beslut som gör miljö och klimat mer hållbart. Tyvärr hörsammade inte S, M, C eller SD uppmaningen i denna fråga, det beklagar vi djupt.