Frågan om en tredje elkabel väntar på svar

"Elförsörjningen på Gotland är inte tillfredsställande i dag. 2018 hade ön 13 totalavbrott och 2019 har vi upplevt fem totaltavbrott, enligt statistik från Geab".

"Elförsörjningen på Gotland är inte tillfredsställande i dag. 2018 hade ön 13 totalavbrott och 2019 har vi upplevt fem totaltavbrott, enligt statistik från Geab".

Foto: Sofie Regnander/arkiv

Insändare2019-11-16 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Gotland har sedan 2009 haft bristande kapacitet i elnätet, speciellt rörande överföringen mellan ön och fastlandet. 

Nu förs en het politisk debatt om detta i Sverige, men kapacitetsbrist i nätet är inget nytt fenomen. 

Mellan 2009-2017 så hade staten lovat Gotland att förbättra öns elförsörjning. Det skedde genom ett inriktningsbeslut av det statliga affärsverket Svenska kraftnäts styrelse i juni 2009 där de lovar att Gotland ska anslutas till det svenska stamnätet med 1000 MW effekt. 

All planering har sedan 2009 varit inriktad på att en tredje, och vid behov en fjärde, elkabel skulle anläggas. I maj 2017 avbryter Svenska kraftnäts styrelse plötsligt hela projektet abrupt, trots att inga nya omständigheter hade tillförts. Därefter svävar Gotland i ett vakuum kring öns framtida elförsörjning. 

Elförsörjningen på Gotland är inte tillfredsställande i dag. 2018 hade ön 13 totalavbrott och 2019 har vi upplevt fem totaltavbrott, enligt statistik från Geab. Till det ska läggas ett stort antal mindre lokala avbrott. Detta får väldigt stora negativa konsekvenser för enskilda hushåll, den offentliga verksamheten och industrin. 

Cementa är den enskilt klart största förbrukaren av el på ön, de står för cirka 40 procent av elförbrukningen. Cementa i Slite bär upp hela landets cementproduktion med drygt 60 procent av Sveriges produktion. 

Cementas ugnar stannade 30 gånger under 2018 på grund av störningar i elförsörjningen, i år har samma sak hänt 14 gånger. De samlade ekonomiska förlusterna ligger på många 10-tals miljoner kronor. 

Gotland är i stort behov av en stabil elförsörjning via en tredje elkabel. Flera faktorer sammanfaller nu. Regeringen har beslutat att Gotland ska gå före och bli ett pilotlän i omställningen till att förnybart samhälle, det kräver en kabel. 

Behovet av en snabb minskning av Cementas koldioxidutsläpp, som en av landets största punktutsläpp, gör att de kommer kräva väsentligt mera el. Samtidigt som klimatomställningen kommer kräva större anslutning av gotländsk vindkraft för att klara elförsörjningen. 

Sammantaget gör det att behovet av förstärkt överföringskapacitet till Gotland aldrig har varit större än nu. Vilket energiministern också insett och därför lovade under Almedalsveckan att ta bollen vidare och driva frågan. 

Med anledning av det ställde jag den 8 november en skriftlig fråga i riksdagen till energiminister Anders Ygeman:

Kommer regeringen att agera så att Gotland får en tredje elkabel och i så fall när är den på plats? 

Väntar spänt på svar.