Vi socialdemokrater har lagt mycket tid på att lyssna på föräldrar sedan skolutredningen kom. Gotländska familjer har kloka tankar kring sin och sina barns vardag, kring det lokala och kring skolans uppdrag.
Utifrån det uppdrag Alliansen gav har vi fått det som var att förvänta. Inriktningen har varit tydlig. Minskade kostnader var utgångspunkten. Socialdemokraterna ser att fler alternativ behöver belysas. Socialdemokraterna har några utgångspunkter som styr vår syn på hur vi vill se utvecklingen av framtidens skolorganisation på Gotland.
● Servicestrategin.
● Möjligheten att bo och leva över hela ön.
● Ytterkanterna.
● Långsiktighet för utveckling på landsbygden.
● Sockenkänslan.
● Stråken och föräldrars resmönster.
● Värna de yngsta barn.
Vi ska bli fler som bor på Gotland. Region Gotland vill i den kommande regionala utvecklingsstrategin särskilt locka de i arbetsför ålder. I vårt förslag värnar vi just den gruppen. Vi vet att förskola och skola som bidrar i vardagen, stämmer med föräldrars resmönster och erbjuder en trygg miljö, spelar roll för var barnfamiljer väljer att bo. Förskolor och skolor som erbjuder bra och stabil verksamhet bidrar till det lokala samt till utveckling över hela ön.
Socialdemokraterna initierade Servicestrategin under förra mandatperioden och anser att den är viktig som utgångspunkt för all offentlig service över ön. En viktig utgångspunkt i den är en spridd skolorganisation och en trygg och långsiktig verksamhet där vi undviker uppslitande nedläggningshot.
Socialdemokraterna vill istället lägga ett nytt utredningsförslag där man ser på konsekvenserna av att närmare följa den beslutade Servicestrategin. Vi vill behålla lågstadiet på de nedläggningshotade skolorna för att värna de små barnen och deras föräldrars vardag. Upptagningsområden bör följa föräldrarnas resmönster och hålla ihop socknarnas barn.
Det innebär att man har hänsyn till att behålla goda förutsättningar att bo och leva över hela ön, att vi värnar de minsta barnen och att vi skapar bärkraftiga enheter från förskola till årskurs 3. Att ha både stora och små skolenheter över ön bidrar till Region Gotland som attraktiv arbetsgivare för förskolepedagoger, lärare och fritidspedagoger. Att skapa attraktiva arbetsplatser är ett måste inför framtidens lärarbrist.
Ni kan läsa hela vårt förslag på vår hemsida.