Fredspriset en tydlig signal till kärnvapenmakterna

September 1945, Hiroshima, Japan efter atombomben. 
Oktober 2024: Folkkampanjen mot Kärnkraft–Kärnvapen välkomnar beslutet att tilldela den japanska organisationen Nihon Hidankyo årets fredspris för sin kamp för en värld fri från kärnvapen.

September 1945, Hiroshima, Japan efter atombomben. Oktober 2024: Folkkampanjen mot Kärnkraft–Kärnvapen välkomnar beslutet att tilldela den japanska organisationen Nihon Hidankyo årets fredspris för sin kamp för en värld fri från kärnvapen.

Foto: Stanley Troutman

Insändare2024-10-18 13:46
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Folkkampanjen mot Kärnkraft–Kärnvapen välkomnar beslutet att tilldela den japanska organisationen Nihon Hidankyo årets fredspris för sin kamp för en värld fri från kärnvapen.

Dagens kärnvapenarsenal innehåller bomber med långt större sprängkraft än vad bomberna som USA fällde över Hiroshima och Nagasaki hade. Ett kärnvapenkrig skulle förstöra stora delar av vår civilisation.

Den norska Nobelkommittén understryker vikten av att bevara den tabustämpel som länge omgärdat kärnvapenanvändning. Organisationen Nihon Hidankyo har bidragit till att upprätthålla tabustämpeln. Årets fredspris skickar ett budskap till kärnvapenstaterna att återigen börja förhandla om nedrustning. Även Sveriges regering bör ta till sig budskapet och i stället för att välkomna Nato:s kärnvapenparaply, skriva under FN:s fördrag om förbud mot kärnvapen (TPNW). 

Vi rekommenderar Maj Wechselmanns film Atomen i mänsklighetens tjänst som är en klargörande berättelse om kärnvapnens tillkomst, utveckling och koppling till dagens kärnkraft.