Frigjorda resurser i välfärden kan rädda liv

Vi är ännu mitt i pandemin, men det finns redan viktiga slutsatser att dra av erfarenheterna.

Våra medlemsföretag tillhör de specialister som kan avlasta vårdproffsen. Vi frigör resurser i välfärden.

Våra medlemsföretag tillhör de specialister som kan avlasta vårdproffsen. Vi frigör resurser i välfärden.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Insändare2020-07-31 05:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I vården har det blivit särskilt tydligt att prioriteringar krävs för att resurserna ska räcka.

Den viktigaste resursen är vårdens professionella och deras kompetens. Ändå händer det att dessa tvingas ägna tid åt också andra arbetsinsatser, som inte alls har med den direkta vården att göra. 

Våra medlemsföretag tillhör de specialister som kan avlasta vårdproffsen. Att anlita deras medarbetare till de avancerade städinsatser som krävs när smittan ska hållas borta är att ge sjuksköterskan och ambulanssjukvårdaren mer tid till patienten. Vi frigör resurser i välfärden.

Ett exempel är den nödvändiga saneringen av en ambulans efter transport av en patient med möjlig covid-19-smitta. Flera medier har följt ambulanspersonal i deras arbete och bland annat beskrivit hur saneringen av ambulansen måste skötas extremt noga, och därmed tar tid. Men i många regioner, till exempel Gotland, är det ambulanspersonalen själv som sanerar. En ambulanssjuksköterska berättar i ett av reportagen att det kan ta henne flera timmar att städa, och att hon egentligen skulle behöva ännu mer tid. 

Men så går det inte till överallt. I Göteborg ändrades rutinerna mitt under pandemin. Med hjälp av ett saneringsföretag bemannades stationer vid två sjukhus, där ambulansen städas medan patienten skrivs in och personalen får en stunds återhämtning. Ambulanssjukvårdaren Johanna Ohldin var minst sagt nöjd med förändringen: ”Det är ren lycka. Dels blir det professionellt sanerat, dels kommer vi iväg mycket snabbare och hinner hjälpa fler patienter.” 

Samma modell tillämpas i Region Stockholm. Där vinner ambulansorganisationen 40 timmar per dygn som istället kommer patienterna till del. 

Exemplet med ambulanserna visar tydligt hur vården ofta missar det självklara - att vårdens professionella måste få ägna sig åt just vården. Annars finns risken att resurserna inte räcker till. Att en ambulansutryckning dröjer för länge, för att ambulanssjuksköterskan var upptagen med att rengöra bilen.

Detta problem finns också på andra håll i välfärden. Lärarförbundet har slagit larm om att förskollärare tvingats sköta covidstädningen. Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand har påpekat att lärarnas och förskollärarnas kompetens ska användas till undervisning. Istället borde kommunerna köpa in de särskilda tjänster som nu behövs från företag som påverkas svårt av krisen. ”Detta skulle stärka välfärden, samtidigt som det räddar riskutsatta jobb i den privata sektorn.”

Vi kan inte annat än hålla med, med tillägget att det hos medarbetarna i våra företag finns en särskild kompetens när det gäller hygienkrav i coronatider. Att anlita dem är inte bara att rädda utsatta företag. Det är att rädda liv.