Det är så politiken fungerar, som ett nollsummespel. Antingen bestämmer du eller så gör politiker och byråkrater det. Och vad regeringen menar med att ”ta tillbaka den demokratiska kontrollen över skolan” är att politiker och byråkrater ska bestämma mer och du mindre. Låt mig ge några exempel på hur retoriken fungerar.
Det sägs ofta att friskolor etablerar sig ”mot kommunens vilja”. Med detta menas att det finns politiker och byråkrater som motsätter sig. Men kommunen är inte detsamma som dess politiker och byråkrater. Kommunen är dess invånare. Det bästa sättet att ta reda på om dessa vill ha en ny skola är att låta skolan starta sin verksamhet och se om några invånare väljer just den. Först då vet vi vad kommunen vill.
Ibland görs det gällande att kommunen måste ha ”vetorätt över skolors etablering”. I dag får den endast yttra sig till Skolinspektionen som beviljar tillstånden att bedriva skola. Återigen handlar det inte om kommunen i bemärkelsen invånarna, utan huruvida byråkrater och politiker ska ha rätt att säga nej till en ny skola.
Ytterligare en retorisk strategi är att påstå att det saknas behov och efterfrågan av en viss utbildning i en viss kommun. Återigen, bedömningen är gjord av politiker och byråkrater. Borde de inte snarare vara de som skolan är till för, det vill säga eleverna och deras föräldrar, som ska bestämma det?
Det finns också de som säger att behov och efterfrågan inte är samma sak. I klarspråk är det detsamma som att påstå att folk inte begriper sitt eget bästa.
I retoriken kring ”den demokratiska kontrollen” finns det en olustig underton. Det är knappast så att det saknas demokratisk kontroll kring sådant som matbutiker, biltillverkare eller försäkringsbolag. Dessa företag har tusentals lagar och föreskrifter att rätta sig efter, regler som har tagits fram i demokratisk ordning. Men detta betyder inte att det är politiker och byråkrater som bestämmer om och när dessa företag ska få etablera sig. Inte heller huruvida det finns ett behov eller en efterfrågan av deras varor eller tjänster.
När det gäller de lagar och bestämmelser som friskolor har att följa har även dessa röstats fram i demokratisk ordning. Skolan blir inte mer demokratisk för att politiker och byråkrater tar bort din och ditt barns rätt att välja.
Vidare antas det ofta att ökad ”demokratisk kontroll” automatiskt skulle leda till ökad kvalitet. Finns det något som kontrolleras mer så än kommunala skolor? Och där ser vi att kvaliteten varierar i allra högsta grad. I Malmö var det en av politiker och byråkrater styrd skola som låste in stökiga barn på ett kallt rum på vinden.