Går det att lagra koldioxid hos växterna?

Hur många träd har du planterat - hemma eller via någon organisation?

Hur många träd har du planterat - hemma eller via någon organisation?

Foto: Åserud, Lise

Insändare2024-10-02 03:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu verkar det som om vädret går mot nya tider med översvämningar och torka. Överallt talas det om klimatförändringar, men ingen om åtgärderna. Visst det finns röster som till exempel vill lagra koldioxid under jorden utan några bevis för att det är koldioxiden som orsakar problemen. Halten koldioxid har stigit från 0,0380 till 0,040 % av jordens alla gaser. Är det troligt att 0,002 procents ökning skulle ha så stor påverkan? Kan vi räkna ut hur mycket koldioxiden i atmosfären väger och hur många träd vi måste plantera för att kunna binda 0,002 procent koldioxin? Visst det går!

Skall vi ta bort "maten" från våra växtätande djur det vill säga stoppa ner koldioxid i djupförvar? Skall vi kunna gå till kemin och få en hållbar lösning? I kemin är i stort sett alla reaktioner reversibla, det vill säga vi kan få reaktionen att gå tillbaka. Teoretiskt, jag tror även praktiskt, att det går att trycka tillbaka om vi återställer skog och framförallt regnskogsbältet. Det kommer att ta tid! Är det värt det?

Några siffror som kan vara intressant!

Ett 20-årigt lövträd har bundit 21 kg koldioxid. När trädet är 70 år finns det 2,5 ton bunden koldioxid! (Om 100 år finns 6 ton).

Motsvarande siffror för barrträd är 61 kg och vid 70 år 4,5 ton koldioxid. Hur många träd har du planterat - hemma eller via någon organisation?