Jag har träffat de som hävdar att skolan förr var bra. Däremot kan de inte säga vad som var bra. Själv kan jag tycka att det var mycket i skolan förr som inte var bra.
Låt mig ge några exempel. Den tidigare folkskolestadgan gällde från 1842. Men var det verkligen en folkskola där alla barn gick?
”Egentligen är det fel att påstå att folkskolan inrättades just 1842. Det var ingen absolut skolplikt som tillkom då, bara plikt att tillägna sig den kunskap som lärdes ut i folkskolan. Det kunde trots allt fortsätta ske i hemmet – om detta kunde motiveras…
Reformen var alltså enhetlig och allmän enbart på pappret. Och det pedagogiska eländet dessförinnan var inte så djupt som 1800-talets reformatörer ville påskina”.
En som kunde ge ett exempel på detta med skolplikt eller inte var Jokkmokks-Jokke som 1983 i det populära TV-programmet"Här är ditt liv" bland andra mötte sin gamla lärarinna från skolan:”Mötet fick honom att upprört berätta om sin i förtid avslutade skolgång och de efterföljande svårigheter i arbetslivet detta medfört. Det framkom att han under hela sitt liv upprörts av 'paragraf 48', vilken avsåg dåvarande folkskolans minimikurs och som innebar att vissa elever kunde avsluta sin skolgång i förtid, antingen på grund av fattigdom i hemmet eller av bristande inlärningsförmåga. Förespråkarna av denna paragraf menade att skolläxor berövade såväl fattiga föräldrar som deras barn möjlighet till försörjning genom praktiskt arbete. Paragrafen avskaffades officiellt först 1955”.
Det var inte så lätt att vara ”fattigunge” på den tiden. Ännu fram till 1918 kunde fattiga eller föräldralösa barn auktioneras ut till lägstbjudande i socknen. Fick de barnen gå i skolan? Kanske, men behövdes de i arbetet i fosterhemmet så gick det nog före.
Rätten att ge barnen stryk i skolan avskaffades inte förrän 1958 (i hemmen 1979). Eget minne från Eskelhem: Var det någon elev som har gjort något fick denne ställa sig på yttertrappan och emotta några örfilar medan skolkamraterna tvingades se på.
Det fanns andra sätt att förnedra och straffa barnen. Jag började i Eskelhem 1955 och fick sitta kvar i första klass i tre år. En gång ritade min fröken en åsna med ett hölass och en pojke på lasset och skrev med röd penna Boy är en åsna. Hon tyckte att jag var obildbar och ville ha mig på Hästnäs särskola, vilket hon tyvärr också lyckades med.
Därmed inte sagt att allt var dåligt i den gamla skolan. Ovanstående exempel berodde förstås på lärarnas sinne och många lärare tog nog hand om alla sina elever på bästa sätt. Men nog är det väl lite märkligt, att det skulle ta över 50 år innan skolan började reformeras. Och där har naturligtvis dåtidens politiker ett stort ansvar. Något som även dagens politiker bör ha i åtanke i dag
Citat ur Den svenska folkskolans historia. Populärhistoria.se och Wikipedia (om Jokkmokka-Jokke).