Från den 1 juni i år blir det möjligt att köpa med sig lokalt producerade drycker direkt från gårdar och bryggerier – en efterlängtad reform som stärker besöksnäringen och skapar nya jobb, inte minst här på Gotland.
Gotland har fler mikrobryggerier per capita än något annat län i landet. Dessutom lockar vår ö redan idag besökare från hela världen, inte minst tack vare våra unika mat- och dryckesupplevelser. Med den här förändringen får våra lokala producenter nya möjligheter att växa och utvecklas, samtidigt som bofasta och besökare får en bättre upplevelse.
Regeringens förslag är noga avvägt. Vi säkerställer att Systembolagets detaljhandelsmonopol värnas genom att gårdsförsäljning endast får ske som en del av en besöksupplevelse, och försäljningen måste ske i direkt anslutning till odling eller tillverkning. Det innebär att vi kan införa gårdsförsäljning utan att strida mot EU:s regler, något som redan godkänts av EU-kommissionen.
Den nya lagen är en försöksverksamhet som sträcker sig över sex år. Under denna tid ska reformen utvärderas, och om inga hinder uppstår kan vi göra den permanent. Det är en viktig balans mellan att stärka näringslivet och säkerställa att regleringen fungerar väl. Min tro är att det här kommer vara första steget mot en mer tillåtande reglering. Min förhoppning är också att matkravet som finns för att få servera alkohol kan utredas och uppdateras för att bättre spegla dagens förutsättningar, inte minst på nattklubbar.
Socialdemokraterna har valt att säga nej till gårdsförsäljning, trots de tydliga fördelarna. Det verkar onekligen som att de inte vill ge landsbygden chansen att växa och skapa fler jobb. Vad som hände mellan Centerpartiet och Socialdemokraterna när de samarbetade i riksdagen under förra mandatperioden vet inte jag, men det är tydligt att frågan om gårdsförsäljning aldrig lämnade ritbordet när de partierna gjorde upp.
Genom införandet av gårdsförsäljning infriar Moderaterna ännu ett av sina vallöften. Vi skapar nya möjligheter för Gotlands producenter att växa och bidrar till fler jobb och ökad tillväxt. Samtidigt gör vi Sverige mer likt resten av Europa – vilket i det här fallet är mer än välkommet.