GA:s Mats Linder fel ute om Sjukhemmet

Mats Linder har i en ledare den 17 maj kommit med en rad felaktigheter och feltolkningar om regionens hantering av krisen för Gotlands Sjukhem.

Håkan Ericsson (S).

Håkan Ericsson (S).

Foto: Dennis Pettersson/arkiv

Insändare2024-05-20 10:35
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Gotlands Sjukhem är ett av fyra säbon som Region Gotland har ett ramavtal med. Vi köper platser där efter behov. Då behovet varit större än tillgången så har vi de senaste åren köpt alla platser dessa säbon haft.

De andra två formerna för säbo är de i egen regi och de vi köpt upp på entreprenad. De flesta av Attendo.

För att sköta regionens ekonomi så effektivt som möjligt har vi tidigare tillämpat principen att först anvisa säboplats på de säbon som kostat minst, det vill säga egenregin och de på entreprenad. Och sedan de dyrare med ramavtal. Under pandemin var de äldre tveksamma till att flytta in på säbo, så det blev ganska många tomplatser.

Då drabbade det mest de säbon med ramavtal, som tvingades stänga avdelningar och effektivisera. De flesta ramavtalssäbona klarade detta, då de hade kompetenta och duktiga styrelser. Tyvärr gällde detta inte Gotlands Sjukhem.

En enig socialnämnd tillämpade denna fördelningsprincip för att värna skattebetalarnas pengar. Det hade inget att göra med om det var privat eller egenregi-säbon. Vi placerade på de säbon som kostade minst först och de dyrare ramavtalssäbona fick sist. 

Jag trodde Mats Linder, som alltid tycker regionen ska agera mer kostnadseffektivt, gillade en sådan ekonomisk hushållning. 

När styrelsen för Gotlands Sjukhem förstärktes för 1,5 år sedan med erfarna näringslivskompetenser, så upptäcktes att Sjukhemmet hade allvarliga ekonomiska problem. De kontaktade oss i socialnämnden och politikens presidium och förvaltningsledningen har de senaste åren haft återkommande kontakter. 

Glädjande nog gick kyrkan in och tog ansvar för ekonomin och nu tar Visby Stift steget fullt ut och tar över det ekonomiska ansvaret för Sjukhemmets fortsatta verksamhet. Jag tycker det är mycket bra att kyrkan använder sina rikedomar till att engagera sig i något så viktigt som den dagliga omsorgen om de äldre på Gotland. 

Nu efter pandemin är läget ett annat. Nu är alla säboplatser fyllda. Det finns inga tomma platser, tvärtom är det en liten kö. Socialnämnden ändrade förra våren prioriteringsordningen, så nu fylls alla platser oavsett om det är egen regi, entreprenader eller ramavtal. Det har minskat kön från 70 till 50 och vi har kommit mycket nära att alla äldre har valfrihet att välja säbo. Och vi har offensiva utbyggnadsplaner på minst fyra nya säbon under de kommande 10 åren då ju antalet 80 plus kommer att öka med över 2 000 gotlänningar.