Ge Kustbevakningen rätt förutsättningar

Det är tydligt att Kustbevakningen har fått fler och nya uppgifter och utökat ansvar som kräver mer resurser.

Kustbevakningen har fått fler och större uppgifter och behöver mer resurser..

Kustbevakningen har fått fler och större uppgifter och behöver mer resurser..

Foto: Rikard Nilsson

Insändare2021-05-28 19:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det handlar om miljöövervakning lika mycket som om de återkommande uppdrag myndigheten utför för den europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån, Frontex. Sammantaget är det mycket att göra jämfört med antalet personer som ingår i Kustbevakningens organisation.
Resultatet blir exempelvis att vi bara har övervakning av våra stora dricksvattentäkter, Vänern, Vättern och Mälaren, två veckor per månad. Om en incident inträffar kan inställelsetiden dit vara lång om ingen beredskap finns just då.

Kustbevakningen arbetar utifrån en så kallad kombinationstanke, som innebär att beredskapen för miljöräddningstjänst till sjöss kombineras med olika insatser kopplade till sjöräddning och sjöövervakning, brottsbekämpning och krisberedskap i syfte att effektivt använda resurser. Kombinationstanken innebär dock att resursbrist inte på ett enkelt sätt kan kopplas till specifika uppdrag, utan i stället att förmågan inom samtliga uppdrag påverkas.

Kustbevakningen har varit tydliga i sina äskanden men regeringen har ignorerat deras rop på hjälp. Kustbevakningens personal behöver utökas, fordonsflottan förbättras men framförallt, ska målen om en fossilfri flotta uppnås krävs investeringar. Ändå väljer regeringen att utöka uppdrag i Frontex men även när det gäller brottsbekämpning och totalförsvar, utan att ge myndigheten förutsättningarna att kunna göra sitt jobb. Det är en omöjlig ekvation, lika lätt som att koka soppa på en spik. 

Vi moderater ser Kustbevakningens viktiga jobb. Därför har vi satsat 30 miljoner mer än regeringen i budgeten i höstas. Vi vill också se en översyn av Kustbevakningens arbetsuppgifter och förslag till hur myndigheten bör resurssätta, personellt och materiellt, och prioritera det breda uppdrag myndigheten kommer att ha framgent.