Ge Vänge chansen till framtiden!

Insändare2020-10-21 19:44
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tidig morgon i oktober, en vanlig skoldag. Mörkret har fått grepp om landskapet och det finns en krispighet i luften som gör stegen lätta. Löven har börjat skifta till gyllene toner. Det är en mörkare årstid på ingång som kommer att hålla greppet om oss månaderna framöver. Att vara barn i Vänge skolas upptagningsområde gör att man inte fruktar mörkret. Här, mitt på vår ö, finns det ljus! Det finns ljus i ALLA hus som lyser med trygghet och värme. 
Det visas siffror om att huspriserna på Gotland ökar. I Vänge och socknarna runt omkring har huspriserna ökat men inte till nivåer som i Visby med omnejd. På mellersta Gotland har personer råd att köpa sitt första hus och starta ett familjeliv. Med attraktiva huspriser kan man tänka sig att pendla till sin arbetsplats, även om arbetet är i Hemse, Visby eller Bäl. Vänge skola ligger i ett område som har god kollektivtrafik vilket gynnar ett miljömedvetet pendlande.


Tjänstemännen siar att skolan kommer tappa elevantal, men för oss som låter det märkligt. Vi ser inflyttning och ett stabilt underlag med barn framöver. Regionens hade dessutom räknat fel i sina uträkningar och fått en procentsats som felar på nästan 12%. Märkligt att man spår framtiden i dåtidens siffror och inte tar hänsyn till saker som påverkar: som husprisers utveckling, demografiska förändringar, trender i samhället och till och med pandemier. 
56 är ett magiskt tal för Vänge skola. 56 är medeltalet på elevantal för 2000–2020, och i dagsläget är det 56 barn som går skolan. Förskolan i Vänge har kapacitet till 35–40 barn. Ofta går barnen i förskolan från 1–5 års ålder vilket skapar 5 åldersgrupper. Det ger ett snitt på 8 barn i varje årsgrupp och därmed 8 barn, i snitt, som börjar skolan vid varje skolstart. På Vänge skola finns det klasser från F-6, dvs sju årskurser. Tar vi de 8 barn som förskolan slussar vidare gånger 7 så får vi siffran 56. För oss är siffran bevis på ett stabilt elevunderlag, som kommer fortsätta följa samma nivå. Vi önskar att regionen ska ta tillvara på möjligheten att fortsätta bedriva en fungerande skola, en skola som når målen, har behöriga lärare och en fantastisk skolgård.


Vi hoppas att styrkan som växer ur den gotländska myllan tas tillvara på. På landsbygden finns engagemang som förenar oss och skapar starka nätverk. Vi behöver fortsätta på samma spår och känna ett stöd från styrande politiker för att orka bära en levande landsbygd. Låta husen fortsätta lysa sitt varma ljus!