Ja när GEAB utnyttjar sitt monopol, så är det tydligen möjligt. Jag ska tillstå att jag inte utnyttjar GEAB som elleverantör, jag har valt ett fastlandsbaserat företag, då priset på samma ström är mycket billigare. GEAB har gemom sitt monopol, gett oss Gotlänningar ett elnätpris, som ligger i topp i hela landet. Då skulle man kanske tro att vi var förskonade från elavbrott, nej bor man på den Gotländska landsbygden så är man väl medveten om att GEAB, ligger i topp även när det gäller elavbrott. Vart går då de pengarna till, de som vi betalar för elnätet, ja förmodligen en del till aktieägarna. Det är väl kanske därför Regionen, tiger och bara tar emot. Att GEAB har Gotlands högsta löner, gör väl sitt till.
För några år sedan, så gick dåvarande energiminister ut med att priset, på elnätet skulle sänkas med 30 procent, på Gotland höjdes priset med någon hundralapp i kvartalet. Denne före detta minister, är nu en riksdagsledamot som skriker högst om svikna vallöften.
Men det höga nätpriset har förmodligen även andra orsaker.
GEAB;s förmåga att planera kommande arbeten imponerar inte. Ett exempel: År 1 i Aug kom personal från GEAB och mätte och markerade, anledning var att man skulle gräva ner en ledning knappt 500 m lång, där ledningen hängde inne i en snart 300 år gammal allé. Placeringen hade medfört åtskilliga avbrott och spänningsfall, men ingenting hände. År 2, nästan på dagen ett år senare, kom personalen tillbaka och utförde samma jobb som man gjort ett år tidigare. Men ingenting hände. År 3, året då ingenting hände. År 4, ja nu var man tillbaka och gjorde om samma jobb, som man gjort år 1 och 2. Lite senare som kom det lastbilar med mängder av material, såg ut att räcka till minst 5 km. Materialupplaget kompletterades med manskapsbod och grävare. Några veckor senare påbörjades arbetet som tagit 4 år att planera. När arbetet var slutfört, så låg en stor materialhög kvar i drygt ett år.
Ibland saknas kunskapen om gällande föreskrifter och lagar, när det gäller arbetet med nätverket. När man skulle passera ett antal fastigheter, med en nergrävd ledning, så upptäckte en fastighetsägare efteråt, att den nergrävda ledningen på hans fastighet, låg knappt 20 cm under jord. Efter upprepade protester, så gick GEAB med på att gräva ner ledningen på stadgeenligt djup! Vem får betala? Ja gissningsvis alla vi kunder.
Att GEAB;s monopol bryts, och att vi Gotlänningar får ett anständigt elnätpris, kan man nog bara drömma om.