Genom samverkan bygger vi Gotland tillsammans

Vi har tagit del av den uppdaterade och korrigerade Översiktsplan 2040 som Region Gotland nu skickat ut efter remissrundan.

Roger Hammarström, Tillväxt Gotland: "Samverkan ska föregå beslut. Kommer samverkan och beslut i fel ordning så haltar hela utvecklingsprocessen".

Roger Hammarström, Tillväxt Gotland: "Samverkan ska föregå beslut. Kommer samverkan och beslut i fel ordning så haltar hela utvecklingsprocessen".

Foto: Dennis Pettersson

Insändare2024-05-09 09:58
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi ser positivt på den utvecklingsansats som planen har.

Vi vill lyfta några erfarenheter från Tillväxt Gotlands engagemang för platsutveckling. En förstudie genomfördes 2021 som sedan blev projektet Näringslivsdriven platsutveckling. Förstudien gjordes i samarbete med Region Gotland, Handel Gotland och Tillväxt Gotland. Här lyftes översiktsplanen och det samverkansarbete som föregår den, som viktig för utvecklingen.

Vi ser vikten av att all samhällsplanering har fokus också på utvecklingen av handelsplatser och Gotlands mindre orter, våra serviceorter. Varje plats behöver utveckla sin position i det totala utbudet på ön. 

Det görs genom fokus på etableringar, förtätning och utveckling av den fysiska miljön. Varje ort behöver tydliggöra sin unikitet och karaktär för att locka företagande, besökare, nyinflyttning och i förlängningen skapa fler jobb på landsbygden.
 


Fler argument för samverkan är behovet av att hitta balansen mellan utveckling och bevarande för både kulturmiljöer och naturvärden, likväl som handelsutbud, besöksnäring och näringsliv. Vi behöver identifiera unika kvaliteter och upplevelser för att därigenom hitta nya utvecklingsmöjligheter tillsammans och utveckla den fysiska miljön, inte minst i serviceorterna.

Vi ser genom arbetet både med förstudien och arbetet i projektet att samverkan är ett nyckelord. Både privata och offentliga aktörer lyfter vikten av samverkan vid beslut inom utveckling av orter och platser. Ett lyckat samarbete är en framgångsfaktor, vilket också beskrivs i översiktsplanen.

Det är viktigt att vi tillsammans skapar engagemang och delaktighet genom att fortsätta utveckla samarbeten inom de nätverk och samverkansorganisationer som redan i dag finns på ön.

För att få ett bättre engagemang och fler investeringar ser vi vikten av att aktörerna kommer in i processen tidigt där de kan vara med och utforma gemensamma beslut som sedan gör den fortsatta planprocessen smidigare. Detta möjliggör och underlättar för fler investeringar och byggnationer.

Samverkan behöver alltså vara strukturerad och involvera och inkludera parterna tidigt. Samverkan ska föregå beslut, inte som ofta sker på många håll i landet, att aktörerna kommer in efter att beslut är fattat. Kommer samverkan och beslut i fel ordning så haltar hela utvecklingsprocessen.