GFB:s rapport mörkar turismens kostnader

”Alla på Gotland har miljoner skäl att känna stolthet i dag.” Så inleder Gotlands Förenade Besöksnäring (GFB) en insändare den 21 december.

" En annan minuspost som saknas är kryssningskajen – den som kostade Regionen 304 miljoner att bygga och fortsätter att gå med tre miljoner i förlust per år".

" En annan minuspost som saknas är kryssningskajen – den som kostade Regionen 304 miljoner att bygga och fortsätter att gå med tre miljoner i förlust per år".

Foto: Dennis Pettersson

Insändare2021-12-25 11:29
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vad vill de att vi ska känna oss stolta över? Jo – en av skribenterna beställd rapport som sägs visa att den turistekonomiska analysen för Gotland är positiv. De påstår att turismen årligen bidrar med 157 miljoner i skatteintäkter till Region Gotland – en siffra vi fått anledning att misstro efter noggrannare läsning.

I rapporten finns uppenbara räknemissar – ibland på nivån enkel skolmatte: först skriver man att samhällsbyggnadsförvaltningens extrakostnader för inspektion av alkohol och livsmedel samt ljud- och buller uppskattas till 2,4 miljoner. När man sen gör sammanräkningen har plötsligt 150 000 kronor av det beloppet försvunnit ur kalkylen. 

På plussidan räknar man ökade intäkter för parkeringsavgifter, men ingen motsvarande kostnad för utökat antal parkeringsvakter och extra administration. Kostnader för Turistbyrån, besöksstrategin och platsvarumärket utelämnas trots att flera regionanställda arbetar heltid med detta och dyra konsultbyråer anlitas.

Inte heller tas verksamhetsstöden till turistindustrin upp. En annan minuspost som saknas är kryssningskajen – den som kostade Regionen 304 miljoner att bygga och fortsätter att gå med tre miljoner i förlust per år. Åtskilliga miljoner har alltså trollats bort på minussidan av beräkningen.

Den tyngsta intäktsposten i uträkningen är antagandet om att de som säsongsarbetar på ön är skrivna och betalar inkomstskatt här. 125 miljoner kronor ska detta ge, cirka 80 procent av vad rapporten uppskattar regionens skatteintäkter från turism till. Här missar man att många av dem som sommarjobbar här betalar skatt i sina hemkommuner, så också denna summa bör tas med en nypa salt. 

Exempel på kostnader som helt lyser med sin frånvaro är gentrifieringen och bostadsbristen den skapar, skydd och restaurering av natur- och kulturvärden samt hanteringen av de kritiska vattennivåerna. 

Är det inte märkligt att ett av ”världens ledande konsultbolag och rådgivare inom samhällsutveckling” missat allt detta? Eller har besökslobbyn beställt både rapport och resultat? 

Ett långt avsnitt i rapporten är resultatet av intervjuer där man ringt upp tre (!) personer – två från näringslivet och en offentligt anställd. Urvalet är knappast representativt för 60 000 invånare. Kanske har man medvetet valt att inte fråga fler fastboende vad vi tycker om turismen för att de är rädda för att få fel svar?