”Gör Gotland världsunikt – visas inte på Fornsalen”

Jag motionerade på Fornvännernas årsmöte att Fornsalen måste visa block med slipskåror och relevant information.

"Besökare på Fornsalen måste få information om våra slipskåror som gör Gotland världsunikt (och platsar på Unescos världsarvslista) genom att de hänger samman i ett system via riktningarna".

"Besökare på Fornsalen måste få information om våra slipskåror som gör Gotland världsunikt (och platsar på Unescos världsarvslista) genom att de hänger samman i ett system via riktningarna".

Foto: Henrik Radhe

Insändare2024-05-01 05:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det hävdas att det finns olika uppfattningar. Men det finns ingen annan forskning om slipskårorna än min. Jag har mätt 1 253 slipskårors riktningar och visat att de är orienterade enligt astronomiska principer. 

Det är fakta eftersom mätvärden är fakta. Hälften av slipskårorna är i block och hälften i häll. Enligt sannolikhetsberäkning innehåller de med 95 procents sannolikhet samma riktningar. Alltså är det med 95 procents sannolikhet bevisat att slipskårorna är inriktade efter objekt på himlen.

Jag gav ut min bok ”Gotlands slipskåror” 1993. Curt Roslund vid Chalmers som varit en av mina lärare i astronomi gratulerade mig till upptäckten.  Vi hade haft en dialog om slipskårorna sedan början av 80-talet.

Göran Henriksson, docent i astronomi i Uppsala, daterade slipskårorna, cirka 3300–2000 f.Kr., efter mina mätningar. Jag har också visat hur man kan slipa en slipskåra med en pendelanordning.

2013 började jag läsa arkeologi vid Campus Gotland och gjorde en utgrävning vid en slipskåresten i Hörsne som jag daterade stratigrafiskt till 4 000–5 000 år. Jag gjorde ett par C-14-dateringar som båda dock gav 8 500 år. Ett osannolikt resultat som jag skrivit om och givit en förklaring på i ”Från Gutabygd” 2023.

En annan metod är optiskt stimulerad luminiscensdatering. Det vill säga man kan ta reda på hur lång tid som gått sedan kornen i kvartssanden sist utsattes för solljus.

Det behövs ett sandprov från nivån där jag hittade slipmjöl från slipningen och som utgjorde marknivån då.

Invändningar som fanns om dateringen var förekomsten av slipskåror på några bildstenar. Men redan 1993 kunde jag visa att dessa var avbrutna och alltså fanns på hällen från början.

Den stora bildstenen från Sanda på Fornsalen har ett par slipskåror längst ned. Stenen blev avbruten i marknivå när den drogs omkull (när Kristendomen infördes?) och roten med resten av slipskårorna stod kvar i marken.

Tyvärr hävdar informationen på skylten bredvid att slipskårorna har tillkommit senare. Vilket är en grov lögn eftersom de är flera tusen år äldre.

Jag försökte påpeka det men får till svar att informationen är allmänt hållen.  Det är den inte om man påstår att de är yngre när de i själva verket är äldre! 

Besökare på Fornsalen måste få information om våra slipskåror som gör Gotland världsunikt (och platsar på Unescos världsarvslista) genom att de hänger samman i ett system via riktningarna.