”Gotland <3 omvärlden” förenklar och polariserar

Förra veckan startades gruppen ”Gotland <3 omvärlden”. Den fick snabbt stor tillströmning och positiv uppmärksamhet i lokal- och riksmedia.

Inte hjältar i kampen mot ondskan.

Inte hjältar i kampen mot ondskan.

Foto: Joshua Paul/TT

Insändare2020-06-02 22:02
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 Gruppen ”är till för att kärleksbomba fastlandet och visa att de flesta av oss här på ön älskar omvärlden”. Det kan låta fint, men något skaver. 
I gruppens beskrivning står att ”Samhörighet och gästvänlighet måste kunna vinna över rädsla och hat”. Initiativtagaren har uttryckt kritik mot den nedlagda facebookgruppen ”Stoppa färjan” som man menar sprider hat och polariserar. Den här retoriken klumpar ihop rimlig kritik mot turism och månande om liv och hälsa med inskränkthet, rasism och främlingsfientlighet. Det, om något, skapar polarisering i samtalet. Ett vi – som är goda och har rätt, och ett dom – som är dumma och har fel. 

Gruppen verkar saknar intresse för andra sidans argument. Vad handlade kritiken från ”Stoppa färjan” och andra egentligen om? Till stor del riktade den sig mot de fastlänningar som trotsat Folkhälsomyndighetens restriktioner och ändå åkt till sina sommarnöjen – med risk för gotlänningars liv och hälsa. Är det verkligen ”rädsla och hat” som driver människor att bry sig om gamla och sjuka? 
”Ön jag bor på älskar turister från fastlandet och hela världen” står det i gruppens beskrivning. Men älskar vi verkligen all turism? Min bild som uppväxt och sedan några år tillbakaflyttad på ön är att inställningen till turismen är delad. Många pekar på problemen med att fastlänningar äger hus på ön som bara nyttjas några veckor på sommaren, turismens påfrestningar på miljön och att öns ekonomiska stabilitet hängts upp på sommarmånadernas intäkter.

Kritiska kommentarer i gruppen raderas, även de som ställer försiktiga frågor. Uppmaningar till fastlänningar att trotsa restriktionerna och komma till ön raderas däremot inte. Är de som välkomnar turisterna beredda att ta ansvar om spridningen tar fart på Gotland? Är en persons längtan efter sommarnöjet mer värt än en annans oro för en överbelastad sjukvård? 
Gruppen försöker göra sig till talesperson för Gotland, men tar egentligen tydligt ställning för ena sidan i en svår fråga. De åsikter som sprids i gruppen ligger i linje med besöksnäringens ekonomiska intressen – inte med riskgruppernas hälsa och liv, eller villkoren för de som jobbar i vården. 

Det är viktigt, särskilt i kristider, att kunna hålla fler tankar i huvudet samtidigt. Diskussionen står inte mellan kärlek och tolerans på ena sidan och ”rädsla och hat” på andra.