Gotland behöver förbereda sig för nästa upphandling

Destination Gotlands chockhöjning av biljett- och fraktpriserna har väckt starka reaktioner på ön.

"Våra politiker, våra företagare och vi som är hel- eller deltidsboende behöver veta – vilka ändringar i färjetrafiken kan komma och hur kan ändringarna påverka det gotländska samhället?"

"Våra politiker, våra företagare och vi som är hel- eller deltidsboende behöver veta – vilka ändringar i färjetrafiken kan komma och hur kan ändringarna påverka det gotländska samhället?"

Foto: Dennis Pettersson

Insändare2022-12-27 14:31
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Destination Gotlands prishöjning sker enligt gällande avtal och Karin Bergenås i Trafikverket bekräftar att avtalet ger utrymme för nya höjningar efter prislyftet som kommer i januari. Det åtta sidor långa avtalet från april 2014 (utgick från regeringen Reinfeldt) är ett offentligt dokument och borde hänga i alla redaktioner på ön. 

Men det kommer mera. Efter över två år med förhandlingar, bestämde EU denna månad att sjöfarten ska betala för klimatutsläpp. Enligt experter betyder detta att rederierna får 30-40 procent högre bränslekostnader. 

Även non-CO2 utsläpp, som till exempel utsläpp av den mycket potenta klimatgasen metan, ska inkluderas i beräkningarna. Detta får konsekvenser för SF-1650 gasfärjorna (i 2022 bytte de två fartygen till olja som bränsle) som har metanutsläpp när fartygen drivs med gas. 

Våra politiker, företrädare för besöksnäringen och gotländska näringsidkare vädjar nu om biljett- och fraktkompensation. Man skickar brev åt flera håll och hälsar på ministern. 

Infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) var tydlig: ”det är inte aktuellt med någon ekonomisk kompensation” (GT 9 december). Efter detta besked kan man undra om den gotländska refrängen ”samma överfartstider, samma turlista, samma priser” överlever i den nya upphandlingen. Säkert är att dessa krav betyder ett väsentligt högre statligt bidrag jämfört med 5 miljarder i det gällande avtalet. 

Vi, som är vana att resa snabbt, komfortabelt och relativt billigt till och från ön, ser nu en tydlig risk för ändringar. Ändringar som kan leda till svåra problem för det gotländska samhället, för näringslivet på ön och särskilt för besöksnäringen på Gotland. 

Våra politiker, våra företagare och vi som är hel- eller deltidsboende behöver veta – vilka ändringar i färjetrafiken kan komma och hur kan ändringarna påverka det gotländska samhället? 

Jag menar att regionen får ta fram en analys av olika scenarier. Inte enbart som planeringsstöd, men också som underlag till den regionala ledningen, till näringslivet och andra på ön som nu måste förbereda nästa strid: upphandlingen av färjetrafiken för perioden 2027-203?. Upphandlingen är planerad i 2023.