Mellan 2003 och 2021 växte de reala inkomsterna per invånare i länet, efter hänsyn till inflationen, med 0,3 procent årligen i genomsnitt. Det kan jämföras med 0,9 procents årlig tillväxt av levnadsstandarden i Sverige, och 1 procent i EU som helhet.
För att få fart på tillväxten gäller det att öka investeringar i forskning och utveckling, främja tillväxtfinansiering i allmänhet, och stimulera affärsutveckling i små och medelstora företag.
Medan utmaningen i grunden gäller för hela Europa, måste det börja på regional nivå. I en tid präglad av omfattande teknologiska skiften behöver varje region ha ett näringsliv som ligger i framkant.
I studien Nordic Innovation Triangle finner vi att nivån av samlade privata och offentliga investeringar per invånare är 16 procent lägre i Småland och öarna, den större regionen som Gotland är del av, än i den genomsnittliga nordiska regionen.
Det finns en klar uppsida med ytterligare ökade investeringar. Om nivån av investeringar i regionen kan höjas med en femtedel, förväntas arbetslösheten minska från 7,1 till 6,8 procent.
I Gotlands län uppgår satsningarna på forskning och utveckling till 150 miljoner kronor årligen, huvudsakligen via högskolan. En rimlig ambition är att öka satsningarna med en femtedel jämfört med tidigare.
Det skulle innebära 30 miljoner kronor via ökade satsningar från högskolan. Gotland har knappt investeringar i forskning och utveckling via det privata näringslivet, vilket hämmar förutsättningen till diversifiering av ekonomin.
Utmaningen att klara jobben och välståndet är inte enkel, för vi lever i en tid med omfattande disruptiva teknologiska förändringar. Något förenklat kan regioner i denna föränderliga tid antingen ligga i framkant av utvecklingen eller falla efter.
Vår förhoppning är att det är möjligt att få till en debatt om behovet av stärkta förutsättningar för investeringar, teknologiska framsteg och innovationer i de små och medelstora företagen.
Många av besluten som påverkar hur mycket företagen belastas av regelkrångel och tillsynskostnader sker i kommuner och regioner. Fokus behöver ligga på att minska företagens kostnader för skatter och regelverk, så att resurserna i ökad utsträckning kan läggas på framtidens tillväxt.
En regional tillväxtstrategi är nyckeln till långsiktig välståndsutveckling, och särskilt viktigt i en tid präglad av snabbare teknologiska förändringar än vad vi tidigare har upplevt.