Gotland – en fredens ö?

De aktuella förstärkningarna av det svenska försvaret sker utan protester. Att hundratals soldater skickas till Gotland är något som en del välkomnar.

"Att hundratals soldater skickas till Gotland är något som en del välkomnar. Men för många känns det olustigt när stridsvagnar rullar upp till Slite".

"Att hundratals soldater skickas till Gotland är något som en del välkomnar. Men för många känns det olustigt när stridsvagnar rullar upp till Slite".

Foto: Henrik Radhe

Insändare2022-01-26 05:46
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men för många känns det olustigt när stridsvagnar rullar upp till Slite. Försvarsministern och andra politiker följer i spåren. Ska de militära insatserna spridas över hela ön. Ska Garde companie (nedlagt 1905) återupplivas? Är den militära upprustningen rimlig?

Den ryska aggressionen mot Ukraina och annekteringen av Krimhalvön är oacceptabel.  Den icke kompromissvänliga inställningen från Ryssland i samtalen med USA och Europa är problematisk. Säkerhetsläget är allvarligt – i östra Europa, men inte i Sverige. Den ryska inställningen till Natos framryckning är förståelig, med tanke på Natos ökade inflytande i Europa. 

Så kallade neutrala stater som Sverige har intensifierat sitt samarbete med Nato.  Vem tror att Ryssland på allvar skulle överväga en invasion av Gotland?  Den senaste invasionen ägde rum vid Sles, nära Grötlingbo 1808, varade i 26 dagar och fick ett hastigt slut. Något ryskt hot mot Sverige har inte uttalats sedan dess.   

Från barnfamiljer berättas att barnens oro växer när de ser soldater på gatan och i sociala medier. En del tror att Sverige är på väg in i krig, andra att soldaterna ska förhindra oss att hamna i ett krigsläge.

Den svenska neutraliteten har nedmonterats till så kallad solidarisk säkerhetspolitik, det vill säga Sveriges regering är villig att gå ut i krig.  Den borgerliga oppositionen talar för Nato-medlemskap, så det är bra att regeringen har deklarerat att Nato-medlemskap inte är aktuellt.  Det finns ingen majoritet i svenska folket för medlemskap. 

Gotland har, såväl som Bornholm och Åland en strategiskt viktig position i Östersjön, men den ökade militära satsningen på Gotland saknar grund. Sverige och Gotland borde skapa sig en egen profil, inte vara ett bihang till Nato. Öppningar bör sökas och se vad som i Rysslands krav kan tillgodoses för att undanröja ryskt angrepp på Ukraina.  

Europa behöver samarbete med Ryssland bland annat för energiförsörjning. Inga förhandlingar lyckas utan eftergifter. Den militära upprustningen leder till ökad krigsrisk. Den som tjänar på konflikten nu är vapenindustrin som gör lysande affärer.  Vi har alla ett ansvar att bidra till fred, Gotland och de gotländska politikerna i synnerhet borde verka för att liksom Åland bli en fredens ö. Gotlands landshövding kan kanske erbjuda sig till medlingsarbete?