I Sverige finns det cirka 22 000 personer som har Parkinsons sjukdom. Varje år insjuknar cirka 2 000 personer. Här på Gotland finns det runt 100 personer med sjukdomen.
Nyligen genomfördes Parkinsonförbundets kongress där man stakade ut målsättningen ”Jämlik och jämställd vård i landet”, att alla i våra 21 län i landet ska ha möjlighet att registrera sig i det nationella Parkinsonregistret. Gotland är ett av de två länen som ännu inte infört Parkinsonregistret.
Registret handlar om att ge omedelbara förutsättningar till förbättringar i vården för personer med Parkinson. En samlad databas med information om varje patients sjukdomshistorik och som därmed ger sjukvården goda möjligheter att utreda, förstå och följa effekten av olika behandlingar.
Läkaren får direkt tillgång till relevant information för patienten och med hjälp av registret kan man dessutom studera effekten av olika behandlingar över en längre tid.
Parkinson Gotland tillskrev ansvariga politiker redan 2021 i detta ärende. Då svarade verksamhetschefen för internmedicin att registret kunde införas tidigast hösten 2021, men inget har hänt.
Vi har därefter i olika sammanhang frågat ansvariga på neurologmottagningen på Visby lasarett om möjligheten att införa registret. Svaret är att man är underbemannade och därför inte kan ta sig an den uppgiften för närvarande.
Parkinson Gotland har den största respekt för neurologmottagningen på Visby lasarett för det arbete de gör. En av få mottagningar där sköterskorna svarar personligen i telefon. Ansvaret för att Parkinsonregistret inte införts, måste sökas högre upp.
På mottagningen tjänstgör en neurolog samt två sjuksköterskor. Det är de som möter, utreder och behandlar patienter med befarade eller konstaterade neurologiska sjukdomar. Det vill säga Parkinsonsjuka, epilektiker, MS-sjuka, ALS med flera. Ett i det närmaste omöjligt uppdrag med den bemanningen. I ett senare skede kopplas specialister såsom dietist, logoped, fysioterapeuter med flera in i behandlingen. Men de utgör inte en del av mottagningen.
Så här kan det inte fortsätta. Eller vad säger de ansvariga?