Gotland har för få vårdplatser

Vårdplatser handlar inte bara om en säng, utan om personalen som bemannar den och tillgången till den utrustning som behövs för att kunna bedriva en god vård.

En vårdplats är inte bara en säng. Det krävs bland annat personal, kompetens och utrustning.

En vårdplats är inte bara en säng. Det krävs bland annat personal, kompetens och utrustning.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2022-03-02 13:02
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Om svensk hälso- och sjukvård ska kunna upprätthålla en god vårdkvalitet och klara framtida kriser måste antalet vårdplatser öka. Sverige har lägst antal vårdplatser i hela EU. Bristen är inte ny. 

På Gotland är det främst medicinkliniken som har vårdplatsbrist. För att undvika överbeläggningar placeras patienterna på annan avdelning. 

Majoriteten av internmedicinska patienter är gamla. Vi har nyss fått några vårdplatser för geriatriska patienter men saknar en geriatrisk avdelning. 

Överbeläggningarna och utlokaliseringar minskar patientsäkerheten och orsakar etisk stress hos personalen. Sveriges läkarförbund har frågat över tusen läkare som jobbar på sjukhus. En tredjedel uppgav att deras stressnivå är mycket hög eller ohållbar. Självklart har pandemin inneburit stora påfrestningar. Men även bristen på vårdplatser tas upp som en stor stressfaktor. 

När det inte finns en vårdplats för patienten tvingas läkaren välja mellan dåliga alternativ: skicka hem patienten för tidigt, lägga in patienten på en redan överfull avdelning eller försöka hitta en annan avdelning som kan ta emot patienten även om rätt kunskap och kompetens att vårda patienten ofta saknas där. Inget av alternativen är bra. Risken ökar för vårdskador och återinläggningar.

Det blir också svårare att hantera den uppskjutna vård som orsakats av pandemin. Just nu väntar minst 171 000 svenskar på operation. Tre av fem läkare menar att bristen på vårdplatser ofta eller alltid påverkar deras arbetsmiljö negativt. Sverige ligger sämst till bland jämförbara länder. Vi har 2,1 platser per tusen invånare, medan genomsnittet i EU är 138 procent högre. Antalet vårdplatser i regionerna minskar år efter år. 

Pandemin gjorde det tydligt att det går att prioritera om och hitta nya vårdplatser när den medicinska professionen får skapa förutsättningar för den vård som behövs. Regionerna behöver visa att det går att styra med samma tillit till professionen även när det inte är kris. De behöver organisera vården bättre och planera antalet vårdplatser efter de behov som finns. 

Politiker både här på Gotland och nationellt måste redovisa planer för fler vårdplatser.

Arbetsmiljön i vården och antalet vårdplatser måste bli en valfråga. Våra frågor till politikerna på Gotland är därför: 

– Hur ska ni säkerställa att vårdplatserna blir fler i regionen? 

– Hur ska ni förbättra arbetsmiljön i hälso- och sjukvården? 

– Hur ska ni korta de långa vårdköerna – utan att köra slut på personalen? 

– Hur ska ni skapa förutsättningar för en tillitsstyrd hälso- och sjukvård där medicinska behov får avgöra?