Färjan är för dyr – åk inte till Gotland! Det är för dyrt att bo på Almedalsveckan – åk inte till Gotland! För många turister – åk inte till Gotland!
Medierna startar gärna en debatt om turismen på vår ö. Och att medierna nu i sommarens nyhetstorka, i synnerhet mot bakgrund av vad som sker i Barcelona, Venedig och på Mallorca, vänder blickarna mot Visby, är inte så konstigt.
Konsekvenserna är allvarligare än vi kanske önskar. De turister som de allra flesta av oss vill se här undrar om de är välkomna till Gotland överhuvudtaget. Så vill vi inte ha det.
Vem är då välkommen? Sonen med familj som bor hos föräldrarna och inte på hotell? Familjen som bor i vårt hus när vi bor i stugan? (Många på Gotland har i generationer haft sommarstuga. Och att hyra ut hemma, eller stugan, är ”sen gammalt”.)
Är det den utländska besökaren som kommit hit för första gången för att se en rauk eller Bergmans kulisser/grav? Den som tältar eller den som bor i dyraste hotellrummet? Och så har vi sommargotlänningarna – ska de få komma hit och bo några veckor bara? Eller kryssningsgästen som åker tåg i Dalhem?
Listan kan göras lång, om vi nu måste fråga oss vem som är rätt besökare/turist. Och vem ska tala om att någon inte är välkommen?
Vilken nytta och glädje har vi gotlänningar av våra besökare? Några exempel:
I en stad med 25 till 30 000 invånare, som Visby, finns vanligtvis endast någon enstaka pizzeria och en och annan kinarestaurang. Utbudet av affärer är betydligt sämre än i Visby. Sommargotlänningen och besökaren handlar inredning, hantverk, mat och går på restaurang. Sommarinkomsterna gör sen att många affärer och restauranger kan ha öppet året om. Och även kryssningsgästerna genererar arbetstillfällen för de som är sysselsatta inom guide- och transportsektorn. Och så vidare.
Allt detta till gagn för oss andra som framhärdar här på ön årets alla dagar.
Vi (undertecknade) har haft hotell i Visby. Det hotellet har 10 åretruntanställda. Tack vare sommarmånaderna kan de ha jobb året runt. Liksom alla andra bofasta som har utkomst från besöksbranschen breddar dessa människors inkomster skatteunderlaget och skapar en ökad köpkraft.
Vi kan också se på kulturutbudet. Om du tycker om att gå på konserter och andra föreställningar så behöver du inte vara hemma många kvällar på Gotland. Vi gotlänningarna räcker inte till som publik för alla de evenemang som erbjuds här. Men vi har ett fantastiskt utbud, tack vare att vi tillsammans, lokalbefolkning och sommargäster, utgör ett tillräckligt publikunderlag.
Reportagen genererar tyvärr rubriker som ger våra gäster känslan av att inte vara välkomna. Vi har till exempel finska släktingar som undrar om de vågar komma efter att ha läst om gotlänningarnas aversion mot turister i sina finska tidningar.
Vi hoppas att fler kan se det positiva i att bo på en ö som så många vill besöka. Och att vi kan tillsammans kan välkomna våra besökare till ett socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbart Gotland.