Henrik Radhe hade för en tid sedan en krönika i GA där han bland annat diskuterade begreppet Sudret samt som pendang till detta även nämnde ordet Nordret.
Gränsen för Sudret satte Radhe på ett ungefär vid Hemse, men däremot inte innefattande Klintehamn. Utom detta berördes även Strsudret, socknarna söder om Fide.
Ordet Nordret är för mig mycket nytt. Första gången jag alls observerade det var när en grupp bioentusiaster åter ville sätta Slitebio på fötter. Jag förstod vad de menade men uppfattade ordet om ett slags skvader.
Vi rör oss här i en blandskog av historiska och upplevelsemässiga begrepp. Som Hellvibo säger jag att jag bor på Norr. Om man under min uppväxt i Othem sa att man skulle åka ut på Norr så menade man i regel området öst om Kappelshamnsvik, men med lite oklar gräns söderut, dock innefattande Hellvi och för enkelhetens skull även östra Lärbro. Fårö var däremot en egen värld, inte minst på grund av deras särskilda dialekt. Möjligen kunde i Norr även inbegripas Kappelshamn och Hall. Men från Visby sett innefattade Norr nog även Stenkyrka och lite till.
Går man långt tillbaka har vi Södra respektive Norra häradet. Då ligger Vibble på södra Gotland och Ljugarn på Norra. Vilket ju låter knäppt. Vi har även Kyrkans indelning i tredingar och en likartad men inte helt sammanfallande sådan indelning i de gamla tingsgränserna – flera socknar har några gårdar i den juridiskt-administrativa nordertredingen och andra i den mellersta. Jämför med Revisionsbok 1653.
Samtidigt sätter skogsområdet syd om Klinte och österut en tydlig gräns mellan ett slags Suder och Mellersta. En annan gräns är att sätta det mer utpräglade stenindustrigotland som Norr, men man kan även med viss begriplighet dra en gräns från Irevik till Tingstädetäsk till Bogevik och Sjuström. Hur man då skulle räkna Boge socken vet jag inte, upplevelsemässigt sett, men skogsområdet syd Tingstädeträsk ner till Tjelder är ju en tydllig gräns också det, så okejdå.
På många vis bildar större myrar och skogsområden ”naturliga” gränser, särskilt som de ofta även bildar gräns för jordbruksförhållandena. Och geologin. Vi har då i vag mening ett slags kulturgeografiska gränser. Triangeln Stenkyrka-Lokrume-Bro är en sådan zon, i någon mening så även Sudrets uppdelning i syd eller nord om Mästermyr. Ett slags gräns bildas mellan socknar öst respektive väst om de för så sent som något hundratal år sedan utdikade myrarna från strax nord om Roma och ner till Viklau.
Vi har ju även en rad skillnader i dialekt och sånt som spridningen av gamla sockenbanker, frikyrkor, konsumbutiker, fotboll och starkare drag av gutnisk idrott; med tydliga koncentrationer respektive luckor av frånvaro.
För ordet Nordret känner jag mig dock fortsatt främmande. Vad menas?