Gotland klättrar i företagsrankningen

"Att Gotlands resultat förbättrats i så många delområden är positivt men vi är inte nöjda med totalplaceringen. Vi ser fram emot att tillsammans i dialog med företagarna fortsätta det goda arbete som pågår för att förbättra företagsklimatet".

"Att Gotlands resultat förbättrats i så många delområden är positivt men vi är inte nöjda med totalplaceringen. Vi ser fram emot att tillsammans i dialog med företagarna fortsätta det goda arbete som pågår för att förbättra företagsklimatet".

Foto: Emil Lundberg

Insändare2023-09-23 08:40
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 20 september presenterade Svenskt Näringsliv den årliga rankningen av kommunernas företagsklimat. Gotland är på väg uppåt och har klättrat 14 placeringar sedan förra året.

Resultatet bygger på en enkätundersökning gjord av Svenskt Näringsliv för att jämföra företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Gotland har flyttat sig uppåt från plats 251 (2022) till plats 237 (2023). 221 gotländska företag har svarat på enkäten.

Regionens arbete med att stärka och utveckla dialogen med företagarna visar tydliga resultat. Gotland går kraftigt framåt i frågor som kommunens information till företagen, dialog mellan företag och kommunens beslutsfattare och kommunens upphandling. Dessutom ser vi glädjande nog att de gotländska företagarna tycker att politikernas attityder till företagande gått upp sedan 2022.

Faktum är att Gotland går framåt i nästan alla enkätsvar. Dessvärre går det kraftigt nedåt i frågan gällande kommunikationer. De nya höga biljett- och fraktpriserna samt ovissheten inför kommande upphandling av färjetrafiken ser vi nu resultatet av. 

Majoriteten bestående av Socialdemokraterna och Moderaterna har arbetat hårt för att få tillskott av regeringen till nuvarande avtal för att stävja de höga priserna och har uppvaktat Trafikverket kontinuerligt för att föra fram de gotländska ståndpunkterna till den nya upphandlingen. 

Det låga resultatet i frågan om öns kommunikationer visar också att Region Gotland inte har alla lösningar själva. Utmaningarna med såväl färjepriserna som SAS minskade flighter visar sårbarheten med att vi är en ö.

Svaren i enkäten visar på många förbättringar men också på ett antal utvecklingsområden. Att Gotlands totalrankning gått uppåt är bra men plats 237 av 290 visar på att det fortfarande finns stor utvecklingspotential. Företagarna på Gotland önskade bland annat kortare handläggningstider, fler bostäder, fler som går en yrkesutbildning och fortsatt bättre dialog mellan kommun och företagare.

Att Gotlands resultat förbättrats i så många delområden är positivt men vi är inte nöjda med totalplaceringen. Vi ser fram emot att tillsammans i dialog med företagarna fortsätta det goda arbete som pågår för att förbättra företagsklimatet. Gotland har ett starkt företagande och det ska framåt även avspegla sig i rankningen från Svensk Näringsliv.