Gotland ligger på dubbla svenska rikssnittet

"Att Gotland toppar statistiken för psykofarmaka i Sverige förklarar medicinskt ansvarig på BUP med ”att vi är tillgängliga”. Som om tillgänglighet var en fråga om att dela ut tabletter".

"Att Gotland toppar statistiken för psykofarmaka i Sverige förklarar medicinskt ansvarig på BUP med ”att vi är tillgängliga”. Som om tillgänglighet var en fråga om att dela ut tabletter".

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2019-11-30 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I jämförelse med Danmark och Norge ges unga i Sverige mångdubbelt mer antidepressiva medel med nu erkända abstinensproblem. 

Barn 10-14 år: I Sverige har antidepressiv medicinering ökat med 162 procent sedan 2010. I Danmark är den nu endast 31 procent av Sveriges – från att ha varit högre fram till 2010. Norge har en förskrivning som är ännu mindre, 18 procent av den i Sverige. 

Gotland ligger dessutom på skyhöga 2.5 gånger över svenska rikssnittet. 

Ungdomar 15-19 år: Medicineringen har i Sverige ökat med 115 procent sedan 2010 medan den i Danmark under samma tid minskat med 41 procent. Danmark har nu en förskrivning som är 38 procent av den i Sverige. Norge har en förskrivning som är 39 procent av vad den är i Sverige. 

Gotland ligger på dubbla svenska rikssnittet. 

Unga vuxna 20-24 år: I Sverige har medicineringen ökat med 52 procent sedan 2010 medan den i Danmark under samma tid minskat med 34 procent. Danmark har nu en förskrivning som är 54 % av den i Sverige – från att ha varit 26 % högre 2010. Norge har en förskrivning som är 58 procent av den i Sverige. Gotland i ohotad svensktopp.

En tolv år lång undersökning av närmare 7 000 barn i Israel (Madjar m.fl. 2019) visade att de som behandlats med metylfenidat (Concerta) som barn hade 50 procent högre risk att behandlas med antidepressiva medel under tonåren.

En tjugoårig undersökning (Curtin m.fl.2018) visade att närmare 32 000 personer i Utah medicinerade för ADHD med typ Concerta löpte en 2.4 gånger högre risk för sjukdom i basala ganglier och cerebellum (lillhjärnan) inklusive Parkinsons sjukdom i jämförelse med närmare 160 000 personer utan ADHD.

En översiktsartikel baserad på 55 internationella studier (Baumeister 2017) konstaterade att all psykostimulantia som används för att behandla ADHD har väldokumenterade neurotoxiska effekter på djur, även primater, särskilt avseende dopaminneuroner. 

Parkinsons sjukdom innebär att dopaminneuroner dör. Det kan antas att även barn som utsätts för dessa medel löper ökad risk för Parkinson eller andra neurologiska följdsjukdomar.  

Att Gotland toppar statistiken för psykofarmaka i Sverige förklarar medicinskt ansvarig på BUP med ”att vi är tillgängliga”. Som om tillgänglighet var en fråga om att dela ut tabletter. 

Gällande till exempel antidepressiva medel tror jag inte att vi gotlänningar är så annorlunda än danskar, norrmän och fastlänningar.