Motionens hela poäng var att det inte är brist på vatten på Gotland. Bristen handlar om lagringskapaciteten och att Region Gotlands nuvarande VA-planer inte utrett dessa kostnadseffektiva lösningar. I stället har allt för mycket kraft gått åt till komplicerade reningsanläggningar av havsvatten och andra dyra dricksvattenlösningar.
Flera medborgarförslag som beskriver problemet att man inte lagrar mer vatten har lämnats till Region Gotland genom åren. Alla förslagen har röstats ner. Vi behöver vända denna trend till att inse att Region Gotland måste göra detta tillsammans med markägare, andra berörda och privata företag.
Tekniska nämnden fattade beslut om motionen i juni och ansåg den endast besvarad. Centerpartiet ville bevilja motionen, för att skicka tydliga signaler att det är dags att sätta i gång nu. Förvaltningen argumenterade för att arbete pågår, men i exemplen som togs upp saknades vattenlagring.
Vidare ville teknikförvaltningen att förslaget skulle analyseras av en extern konsult där olika vattenlösningar skulle brytas mot varandra i en multikriterieanalys. Motionen gick ut på att skyndsamt tillskjuta förstudiemedel för att mer i detalj studera en lämplig placering. Utan en sådan kommer en analys inte kunna bli rättvisande när övriga förstudier pågått i flera år.
Centerpartiet gick till val på förslaget att anlägga fler dricksvattendammar på Gotland, ett initiativ som även stöddes av Moderaterna genom bland annat Mariette Nicander under sommaren 2022, då Centerpartiet och Moderaterna gick fram med det som gemensamt vallöfte. Det är därför förvånande och beklagligt att Moderaterna i tekniska nämnden har varit så passiva i hanteringen av Centerpartiets motion och deras eget vallöfte.
Att Moderaterna inte driver ett av sina främsta VA-vallöften är ett svek mot gotlänningarna. Med tanke på att ytterligare fördröjning av dricksvattendammar medför risker för tilltagande vattenbrist, byggstopp och försämrar beredskapssituationen, är det svårt att förstå varför Moderaterna, nu i den styrande majoriteten agerar så passivt. Det hade varit enkelt att bifalla motionen, men viljan att agera verkar tyvärr saknas.
Vi förutsätter att regionstyrelsen som har helhetsperspektivet för Gotlands utveckling ser det brådskande behovet av att säkra Gotlands vattenförsörjning tydligare, och bifaller motionen i sin hantering som börjar den 13 augusti.