Gotland och Mälaröarna offras för vägbyggen

Som uppväxt på Gotland och boende på Mälaröarna utanför Stockholm ser jag en oåterkallelig förstörelse som sker parallellt och beroende av varandra.

Förbifart Stockholms tunnlar kräver mycket cement.

Förbifart Stockholms tunnlar kräver mycket cement.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Insändare2021-10-03 17:38
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 Bygget av det som tidigare hette Västerled, nu omdöpt till Förbifart Stockholm av någon smart PR-byrå, pågår för fullt och man spränger tunnlar, bygger avgastorn och mångfiliga vägar under och runt Mälaren. Ett bygge som kantats av förseningar, skandaler, ofantliga kostnader och inte minst en enorm miljöpåverkan. Vatten läcker nu in i tunnlarna genom det porösa berget, trots att man fyllt väggarna med enorma mängder cement från Gotland. Experter och myndigheter varnar nu för att grundvattnet och Mälaren kan påverkas då man försöker täta med polyuretan.
Man gräver alltså ut tunnlar under Sveriges huvudstads dricksvattenreserv, tätar utan framgång med cement från en ö där den storskaliga kalkbrytningen riskerar öns vattenförsörjning, förgiftar närmiljön runt Slite och industrin (Cementa) är en av landets värsta utsläppare av klimatförstörande koldioxid.

Det stora monsterbygget under och runt Mälaren känns så fruktansvärt otidsenligt, vilket det också är då det började planeras för flera decennier sedan.
Forskning visar att mer vägar leder till mer trafik. Även om framtidens bil körs på el så är det ändå inte hållbart att vi ska bygga ännu mer bilar och vägar. Resurserna räcker helt enkelt inte.

Kalkstenen på Gotland må vara av fantastisk kvalité och nödvändig för pågående byggen runt om i Sverige just nu. Men den kommer ju ta slut! Med den fart som det planeras att brytas nu är det till och med inom en överskådlig tid.
Argumenten att industrin ger jobb är inte heller hållbart. Det är samma logik som att låta torskfisket pågå oreglerat för att fiskarna måste ha kvar sina jobb.

Åtgärderna som krävs är radikala men helt nödvändiga: Sätt stopp för klimatförstörande infrastrukturprojekt. Lägg resurser på att ta fram smarta alternativa byggmaterial. Lägg ner den storskaliga kalkbrytningen på Gotland. Bygg ut kollektivtrafiken i storstäderna för att få folk att åka mindre bil. 
Vi behöver modiga, ansvarstagande politiker från lokal nivå och uppåt som vågar stå för de fina orden om att ta klimatförändringar och miljöförstörelsen på allvar. Som kan se och förklara helheten och ta de tuffa politiska besluten som kortsiktigt är svåra. Men de enda rätta.