Mer fakta i flygfrågan - svar till Anna Säve Söderbergh

Att Gotlands flygförbindelse till Bromma försvinner har skapat många reaktioner och det är klokt att leta efter fakta i frågan.

Tillväxt Gotland befarar att Gotland riskerar att få mindre attraktiva avgångstider, vilket kan leda till ökade kostnader i form av övernattningar.

Tillväxt Gotland befarar att Gotland riskerar att få mindre attraktiva avgångstider, vilket kan leda till ökade kostnader i form av övernattningar.

Foto: Rasmus Flick

Insändare2024-09-27 16:16
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Från Tillväxt Gotland välkomnar vi att SAS utökar antalet avgångar. Det är efterlängtat och viktigt. Men att vi förlorar trafiken till Bromma kommer få stora konsekvenser för det gotländska näringslivet. På vår webbplats har vi utvecklat varför, men låt oss kort förklara varför vi drar den slutsatsen. Ur vårt perspektiv handlar det främst om tre saker.

För det första är Bromma flygplats med sin litenhet och korta flöden en idealisk flygplats för snabba inrikesflyg. Innan pandemin valde sex av tio resenärer att resa till Bromma, idag är det ännu större andel. Bromma har inte fokus på taxfree och restauranger, utan på smidig kollektivtrafik. Du kan komma till flygplatsen 20 minuter före avgång och enkelt ta dig till flygplanet. Det fungerar inte på en stor flygplats som Arlanda, där inrikesflyg och utrikesflyg blandas. En annan fördel är närheten till centrala Stockholm, inte bara cityterminalen utan också företagartäta områden som Sundbyberg och Solna.

På Arlanda är det större konkurrens om avgångstiderna. En utredning från 2022 slog fast att Arlanda sannolikt behöver en ytterligare rullbana för att klara framtidens trafik. Gotland riskerar att få mindre attraktiva avgångstider, vilket kan leda till ökade kostnader i form av övernattningar.

För det andra innebär beskedet att konkurrensen försvinner. Bristande konkurrens har historiskt sett lett till högre priser och sämre turlista. Det är inte en fråga för våra politiker i första hand, utan från näringslivets sida vill vi skicka signalen att vi välkomnar konkurrens – och kanske finns det ett flygbolag som just nu ser på möjligheterna att etablera trafik på sträckan?

För det tredje har Visby-Bromma pekats ut som en idealisk sträcka för framtidens elflyg. Eldrivna flygplan kommer att vara mindre, vilket betyder tätare avgångar. Bromma flygplats har förutsättningar att skapa en luftbro till Visby, medan det är mer utmanande på Arlanda där trafiken samsas med internationella flygningar. Med eldrivna flygplan minskar även bullernivåerna, vilket gör dem lämpliga för en citynära flygplats.

För företagen är det helt avgörande med snabba och välfungerande förbindelser med vår omvärld. Det är en del av vår kollektivtrafik. Därför vore det djupt olyckligt om konkurrensen försvann och Bromma flygplats lades ned, när vi sannolikt snart står inför skiftet till ett eldrivet flyg.