Gotlands Förenade Besöksnäring ger ön dåligt rykte

Under parollen ”skapa förutsättningar för ännu bättre business!”, jobbar GFB för den del av Gotlands näringsliv som handlar om turism.

Alltför intresserade av klirr i kassan.

Alltför intresserade av klirr i kassan.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2020-11-22 12:16
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En bransch som i en dödlig pandemi står i direkt konflikt till folkhälsan, men det låtsas inte GFB om. 
GFB har flitigt gnällt på Folkhälsomyndighetens rekommendationer, och har i flera avseenden också försökt tänja på vad som faktiskt gäller. De tog tidigare fram en kampanj för att vi skulle lyckas med konststycket att vistas i nattlivet, trängas i prångiga affärer och fika på café, mitt under rasande pandemi. Detta med orden ”håll i, håll avstånd, håll Gotland igång”, en kampanj vars syfte är att ”hålla igång våra sociala liv”. Nja, nu är det nog inte det sociala livet som GFB vill värna, utan fortsatt klirr i kassan. Det är det enda alla förstår av en i övrig oförståelig kampanj, men också det enda som GFB inte vill erkänna.


GFB är förståeligt desperata. Affärsmodellen går ju ut på att turister ska ta sig till Gotland och väl här spendera pengar. Knappast givna aktiviteter i en pandemi som skördat över en miljon liv globalt, och knappast heller samhällsbärande verksamhet. Företagarna själva är inte att döma för den hetsiga retoriken, de har på ett värdigt sätt talat om svårigheterna för branschen och motsättningarna som finns mellan folkhälsa och verksamsamheterna. 
GFB saknar tyvärr samma fingertoppskänsla. Just nu lobbar de för att hålla de ekonomiska hjulen snurrande trots att de vet att verksamheten ofta innebär smittorisk. Folk ska helt enkelt inte samlas inomhus om vi ska bryta smittkedjorna, värna vårdens kapacitet och arbetsmiljön för personalen inom den. (Värt att nämna är att i somras var 37 procent av de smittade på Gotland restaurangpersonal.)


GFB hävdar tvärtom att restaurangerna faktiskt agerar hälsofrämjande. I ett pressmeddelande från den 12/11 hävdar de som ett argument för fortsatt alkoholförsäljning nattetid att det är bäst om drickande sker på restaurangerna, för annars ”riskerar människor att dricka och ses på andra ställen, utan uppsikt och tillsyn.” Att restaurangerna på ön säljer rusdrycker av omtanke och hade till uppdrag att kontrollera gotlänningarnas drickande var obehagliga nyheter för mig och något som jag inte tror öns krögare håller med om. 
GFBs irrationella lobbyism och fantasier om opåverkad ruljangs ger gotlänningar dåligt rykte. Vi framstår som naiva, giriga och villiga att kasta våra sjuka, gamla och svaga under bussen för fortsatt möjlighet att sälja.