Barnfamiljer lämnar när skolorna försvinner

Gotland står inför en avgörande fråga: Ska vi bygga en hållbar framtid för hela ön eller göra den mindre attraktiv för barnfamiljer genom nedmontering av landsbygden?

Eskelhem skola. "Att lägga ner skolor påverkar bostadsmarknad, inflyttning och den sociala dynamiken – effekter som förbises i kortsiktiga ekonomiska kalkyler och snabba beslut", skriver Besviken medborgare.

Eskelhem skola. "Att lägga ner skolor påverkar bostadsmarknad, inflyttning och den sociala dynamiken – effekter som förbises i kortsiktiga ekonomiska kalkyler och snabba beslut", skriver Besviken medborgare.

Foto: Henrik Radhe

Insändare2025-02-19 09:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Gotlands isolerade läge innebär utmaningar för kompetensförsörjning. De som arbetar här måste ofta också bo här, vilket gör en fungerande bostadsmarknad avgörande. Men bara bostäder räcker inte – utan skolor och förskolor väljer många bort landsbygden. Hela tiden måste helheten styra. 

Forskning visar att skolnedläggningar påverkar hela samhället. När de stängs minskar engagemanget, och samhället förlorar en viktig mötesplats. Boverket poängterar vikten av strategisk planering av skolor för en långsiktigt hållbar samhällsutveckling. Att lägga ner skolor påverkar bostadsmarknad, inflyttning och den sociala dynamiken – effekter som förbises i kortsiktiga ekonomiska kalkyler och snabba beslut.

 I rapporten "Skolor i hela Sverige" framgår att skolans närvaro är avgörande för landsbygdens framtid. Tre av tio ser ingen framtid på landsbygden om skolan läggs ner, och fyra av tio överväger att flytta. Om Gotland vill stärka sin attraktionskraft kan skolnedläggningar få motsatt effekt.
Barn- och utbildningsnämnden fattar nu nedläggningsbeslut med hänvisning till jämlik undervisning inom ramen för tillgängliga resurser i tider av nedgång i barnafödandet. Men Gotlands förutsättningar kräver en bredare analys – en analys som uppenbarligen inte har gjorts. Varför? Är den obekväm? Eller saknas tid och vilja?
Om skolor och förskolor stängs utan att dessa faktorer beaktas, kan områden som Eskelhem snabbt tappa attraktionskraft. Istället för att avlasta Visbys bostadstryck och erbjuda hållbara alternativ riskerar vi en ökad segregation mellan stad och landsbygd. Samtidigt blir Gotland mindre attraktivt för inflyttning och familjebildning – raka motsatsen till flera politiska mål.

Forskning visar att nedläggning av skolor kan få allvarliga konsekvenser för landsbygdsutvecklingen. Kommuner måste planera för en hållbar befolkningsutveckling, där bostäder och service utvecklas parallellt och följer varandra. För det finns både en regional utvecklingsstrategi och en översiktsplan. Att lägga ner skolor och förskolor är inte bara en effektiviseringsfråga i en tid av lågt barnafödande – det är en fråga om Gotlands långsiktiga överlevnad. Och det kräver mer än svepande argument och kortsiktiga beslut från Region Gotland.
Gotland har något unikt – närheten och tryggheten. Låt oss stärka det istället.