Översiktsplanen var ute på samråd våren 2022. Nu är det dags för granskning fram till den 22 maj innan regionfullmäktige antar planförslaget. Precis som i samrådsförslaget är inriktningen att Gotland ska gå före i energiomställningen. Trots att Gotland inte längre är en så kallad pilotkommun ska ”energiön” ha en sammanlagd installerad effekt från vindkraft på 1000 MW år 2027. Storskalig vindindustri, som bedrägligt kallas för ”vindkraftsparker”, behöver ett tiotal områden om sammanlagt cirka 160 kvadratkilometer att breda ut sig på.
Minst en tredjedel av Gotlands nära 100 kyrkor kommer att ligga endast cirka 2-5 km från vindkraftsverk. De smäckra kyrktornen kommer att överflyglas av minst sex gånger högre kraftverkstorn som syns milsvitt med vindsnurror som fångar blicken.
Hur ska, enligt översiktsplanen, denna stora industriutbyggnad kunna ske utan att skada det både nationellt och internationellt unika gotländska kulturlandskapet med dess välbevarade medeltida kyrkomiljöer? I riktlinjerna talas det bland annat om omsorgsfull behandling av projekten, hänsyn till landskapsrummets karaktär, vikten av att säkerställa vyer och att verken inte får påverka kyrktornens dominans i landskapsrummet.
Hur etableras en skog av 300 meter höga vindskraftkraftverk ”omsorgsfullt” i landskapsrummet? Hur undviks att skada områdets karaktär? Hur förhindras kraftiga negativa effekter på siktlinjer och vyer? Hur undviker man att påverka kyrktornens dominans i landskapsbilden med samtidig konkurrens i blickfältet av minst sex gånger högre kraftverk?
Med andra ord försöker planförfattarna maskera det enorma hotet mot det gotländska kulturarvet med välmenande tomma ord, riktlinjer utan substans. Det är helt enkelt omöjligt att anpassa 300 meter höga vindkraftsverk till det småbrutna kulturlandskapet med dess välbevarade medeltida kyrkomiljöer. Avsaknaden av överensstämmelse mellan översiktsplanens riktlinjer för att skydda landskapsbilden och kulturarvet och möjligheten att tillgodose dessa krav är alarmerande.
Vindkraftsutbyggnaden kommer att innebära ett kraftigt och oåterkalleligt ingrepp i upplevelsen av Gotlands kyrkomiljöer. Man begår ett gigantiskt misstag med hänvisning till miljömålen samtidigt som man förstör Gotlands världsunika miljö!